Loading...
×

Просветне вести

Витештво – заједничка културна баштина Србије и Норвешке

Витештво – заједничка културна баштина Србије и Норвешке

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У оквиру  пројекта “Квалитетно образовање за све” ОШ „Мито Игумановић“ из Косјерића и Српска допунска школа из Ставангера наставиле су реализацију активности којима  повезују ученике из Србије са ученицима из Норвешке. Тим поводом обележен  је Дан демократске културе и то са темом витештва које је заједничка европска баштина Србије и Норвешке.

Интерактивно предавање одржао је један од наших најпризнатијих познавалаца средњовековног оружја археолог Марко Алексић аутор књига “Српски витешки код”, “Марко Краљевић човек који је постао легенда” и “Српске земље пре Немањића”. Присутни су из “прве руке” сазнавали о најновијим археолошким и научним открићима српског средњег века, о витешкој опреми, женама витезовима као и о новим сазнањима о важним личностима и догађајима тог раздобља.

У овом предавању ученици Основне школе из Косјерића уживали су уживо, док су њихови другари из Српске допунске школе из Ставангера  предавање пратили  онлајн путем Мајкрософт тимса. Сви су  имали прилике да постављају питања о детаљима из живота српских владара средњег века, такмиче се у кахут квизу и размене свој доживљај најважнијих витешких особина „племенитости, човечности, алтруизма“ и да их преиспитају у својим културолошким равнима и нађу заједничку нит ових особина у сваком времену, простору, земљи, граду, човеку.

Ове активности резултат су сарадње наставника  српског језика и  књижевности из Косјерића  Сене и Филипа Вукотића и наставница из Норвешке Сање Хундхамер и Јелене Крнете. Пројекат су поред Савета Европе и Министарства просвете науке и технолошког развоја Републике Србије у чијој се организацији пројекат реализује, подржале и  фирме “Ирком” и “Кепо котлови” које су препознале значај повезивања и интеркултуралне размене наших ученика са Српским допунским школама у дијаспори.

aleksa
Author: aleksa