Loading...
×

Просветне вести

Учешће Завода у међународном пројекату ,,Велико Градиште у срцу”

Учешће Завода у међународном пројекату ,,Велико Градиште у срцу”

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Завод за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије придружио се учешћем и подржао међународни пројекат који је окупио децу и учитеље из читаве Србије и госте из Републике Српске и Северне Македоније.

ОШ ,,Иво Лола Рибар” из Великог Градишта, у сарадњи са Друштвом учитеља општина Велико Градиште и Голубац и општином Велико Градиште реализовала је пројекат ,,Велико Градиште у срцу”, од 3. 6. до 5. 6. 2022. године.

Циљ пројекта је био да се ученици из различитих градских и сеоских средина Србије, Републике Српске и Северне Македоније кроз обилазак краја и многобројне радионице, упознају са знаменитостима, старим занатима и околином, природом и еко системом овога дела Србије. Учесвовали су ученици од I до V разреда ОШ из Ниша, Параћина, Куле, Руме, Сомбора, Косјерића, Крушевца, Ушћа, Тутина, Ужица, Ваљева, Чачка, Кладова. Горњег Милановца, Ариља, Београда, Скопља и Бања Луке, као и ученици из Градишта и околних села који су својим вршњацима били домаћини.

Ученици су са својим вршњацима – домаћинима у пратњи својих учитеља и учитеља – домаћина реализовали низ заједничких радионица. Посетили су и активно учествовали у приказу 16 старих заната у дворишту основне школе у селу Чешљева Бара. У школској згради је била поставка старих рукотворина вредних мештанки које су на лицу места децу укључивале у плетење, хеклање, вез, предење и ткање. Поред тога деца су имала прилику да учествују у прављењу разних сланих и слатких посластица са мештанкама села. Деца су истовремено учила, дружила се и склапала нова пријатељстав и уживала у активном учешћу у радионицама. Организација је након тога све своје госте повела на пловидбу Дунавом од Сребрног језера до Голубачке тврђаве. Током провидбе деца су опет имала низ радионица, литерарних и ликовних уз сталну вербалну пратњу историчара који им је представио знаменитости и историју пута којом је брод пловио.

Уз многобројне радионице и обиласке деца су имала и заједничку забаву у основној школи ,,Иво Лола Рибар” у Великом Градишту.

Време проведено у Великом Градишту обележено је учењем, разменом искустава, дружењем и склапањем нових пријатељства.

aleksa
Author: aleksa