Loading...
×

Просветне вести

Подељени су приручници „Смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу”

Подељени су приручници „Смернице за интеграцију референтног оквира компетенција за демократску културу”

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Живимо у свету у којем се универзалне вредности стално изнова преиспитују, а неретко се дешава да, иако би требало да су својствене савременим слободним/демократским друштвима, нађу пред изазовима, па и оспоравањима. Или их заборављамо, или их не усвојимо у институцијама у којима би требало да се о универзалним вредностима учи: у породици, образовном систему, медијима, културним институцијама… или нису довољно снажне да се одупру традиционалним утицајима.

Због тога је важно да о вредностима разговарамо, понављамо и заступамо оно што смо научили, разматрамо и размишљамо, како би постале снажније. Kако би постале темељне вредности друштва у којем живимо. Зато је школа институција у којој постоји много простора да у различитим предметима понудимо ученицима садржаје који ће их водити ка досезању исхода и, даље, омогућити усвајање демократских компетнеција, тј. разумевања универзалних вредности друштва.

Приручник који су осмислили саветници Завода за унапређивање образовања и васпитања јесте почетак, предтекст за рад на часу. Ово су само предлози. Они су замишљени као полазна подршка која ће вам понудити неке приступе за рад на часу који ће садржаје и исходе повезивати са демократским компетенцијама.

Надамо се да ћете самостално наставити да развијате почетну идеју. Позивамо вас да нам шаљете идеје и радове како бисмо на порталу направили базу која ће јачати демократске компетенције ученика, па, самим тим, и оснажити и васпитну улогу школе. Издање у ПДФу је доступно на сајту ЗУОВа на ОВОМ ЛИНКУ.

Приручник је подељен руководиоцима школских управа на састанку Републичке уписне комисије ком је присуствовао и први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.
Златко Грушановић
директор Завода за унапређивање образовања и васпитања

aleksa
Author: aleksa