Loading...
×

Просветне вести

Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника

Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Да ученици од 1. до 8. разреда могу да буду изванредни и пажљиви слушаоци  и активни учесници предавања професора Природно-математичког факулета Универзитета у Нишу, показали су малишани допунске наставе на српском језику покрајине Баден-Виртемберг у недавно успешно реализованом пилот-пројекту под називом „Упознајмо Србију и њене знаменитости уз помоћ научника“. Наведени пројекат је ауторско дело тима професора  Природно-математичког факултета Универзитета у Нишу, а подржан је од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту. Цео пилот-пројекат се састоји од три предавања, а прво предавање путем „Зум“ апликације одржано је 24. новембра 2021. године пред безмало 120 ученика српске допунске школе у покрајини Баден-Виртемберг.

Предавање је отворио проф. др Ненад С. Крстић, који је уједно и аутор пројекта, и том приликом поздравио све вредне ђаке, њихове родитеље, Актив наставника покрајине Баден-Виртемберг који се потрудио да укључи велики број својих ученика, као и координаторку допунске наставе госпођу Татјану Поповић. Татјана Поповић је изразила велико задовољство бројем присутних ученика и захвалила се професорима на труду и залагању, као и ђацима на жељи да науче што више о својој отаџбини и њеним знаменитим личностима.

У првом предавању, чија је тема била „Србија кроз векове“, ученици су се упознали са културама Винче, Лепенског вира, као и о досељавању Словена на Балканско полуострво. Предавање је одржао Милан Миловановић, асистент Природно-математичког факултета у Нишу. Ученицима свакако најузбудљивији део предавања припао је управо провери знања из оног што су научили и то путем апликације „Кахут“. Борили су се сви учесници да заузму неко од прва три места, али су се сви заједно на крају радовали успеху победника квиза.

Друго предавање реализовано је 8. децембра са почетком у 19 часова. Било је то предавање посвећено  познатим српским научницима Милутину Миланковићу, Михаилу Петровићу Аласу, Павлу Савићу и Сими Лозанићу. Предавање је одржао проф. др Драган М. Ђорђевић. Након предавања све присутне поздравиле су колегинице са факултета: проф. др Снежана Тошић, продекан за наставу и обезбеђење квалитета и проф. др Александра Павловић, продекан за науку и научно-истраживачки рад и истакле важност повезивања образовних институција.

Уживали су ученици у предавању о животима наших великана, њиховим одрицањима у животу зарад науке, као и оним што су оставили иза себе. Да су пажљиво слушали, показали су кроз квиз, где је борба за прва три места била неизвесна до самога краја.

Треће предавање у оквиру пилот-пројекта одржано је 15. децембра 2021. године у време када ученици у  немачким школама имају пуно тестова и испитивања. Али, то их није спречило да се укључе и овога пута у великом броју. Предавање је одржао проф. др Иван Р. Палић. Као увод у тему о познатим научницима Николи Тесли, Михајлу Пупину, Јован Цвијићу и Јосифу Панчићу претходила су питања попут „Шта то људе чини познатима“,  Да ли су они посебни по нечему“ на која су  ученици активно одговарали. Професор Палић није крио задовољство спонтаношћу и радозналошћу ученика. Након одржаног трећег квиза  и проглашења победника, остварени су циљеви пројекта,  а то је развијање свести о сопственом, националном и културном идентитету, упознавањем са основним одликама географије, историје, културе завичаја и отаџбине и њених знаменитих личности.  Координаторка Татјана Поповић искористила је прилику да поред  сталних ученика-учесника,  поздрави и присутне ученике и њихове родитеље из наставне групе у Улму, која је недавно и отворена. Како је истакла „ Ово је значајан тренутак за наше нове ђаке, јер ће почетак учења српског језика, историје, културе и обичаја српског народа памтити управо по овом предавању“.

Јелена Голубовић, мајка Вишње, Вукана и Вељка из Винендена, изјавила је: „Велико хвала организаторима овог изузетно значајног пројекта. Деци је на њима приступачан начин представљен развој Србије кроз векове. Нарочито су им се допали квизови на крају сваког предавања, где су имали могућност да покажу шта су научили. Овакви и слични пројекти су изузетно драгоцени нама, српским породицама у дијаспори, како би наша деца наставила да поштују и негују историју и традицију свога народа и како би неговала свој матерњи језик, где год се налазили“.

„Мила и Ана су заиста уживале у онлајн предавањима. Велико хвала предавачима, који су разумели како да деци пренесу тему на занимљив и разумљив начин и поред бројних питања учесника, задрже стрпљење и срдачнст. Надамо се да ће оваквих предавања сличне садржине бити и у наредном периоду“, истакла је Клаудија Трипковић, поносна мама Миле и Ане.

И за крај, сви се надамо да ћемо се поново дружити, а да ће наше дружење бити подстицај и другима да следе исте или сличне путеве. А једини исправан пут је пут знања и образовања.

Татјана Поповић

aleksa
Author: aleksa