Loading...
×

Просветне вести

Домови ученика украшени радовима на тему народне традиције

Домови ученика украшени радовима на тему народне традиције

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Народна традиција је неизоставни део мозаика у плану и програму наставе на српском језику у иностранству. Народне ношње, стари занати, предмети, обичаји, песме и приче представљају изазов и подстицај за ученике који желе више да сазнају о својој отаџбини.

Изглед народних ношњи и традиционално израђених предмета нису непознаница за велики број ученика. Неки од њих су се упознали с њима непосредно учешћем у културно уметничким друштвима у Швајцарској и приликом посета својим бакама и дедама.

Полазећи од ових искустава ученика, наставници Миља Стевић и Александар Николић су са својим ученицима у кантону Цирих организовали часове израде сувенира на тему народне традиције.

Практичном раду је претходило неколико часова обраде теме и прикупљање материјала, предмета и делова народне ношње у сарадњи са родитељима. Ученици су на часовима имали прилике да путем презентација, разговора и размене информација поделе своја искуства и усвоје нова знања.

Као резиме и примена наученог ученици су добили прилику да самостално израде сувенире (магнете) које су понели својим кућама.

Многе мале шајкаче, опанци, ћилими, јелеци, лицидерска срца, кецеље у облику сувенира украсиле су домове ученика и обрадовале родитеље.

Сувенири као „откуп“ за празник Детињци

Већина ученика је одлучила да своје радове поклони родитељима или браћи и сестрама за Нову годину, али било је и оних којима ће радови послужити као „откуп“ за Детињце. Међу њима су Нина, Марко и Диана из породице Раичић, који се сваке године самостално припремају за овај породични празник. Ове године нису имали никакву дилему шта ће учинити са својим сувенирима у чију су израду уложили много труда и љубави. Планирају да их сачувају до празника у својој соби, а онда да изненаде родитеље можда најлепшим „откупом“ до сада.

aleksa
Author: aleksa