Loading...
×

Просветне вести

Свечано отварање Допунске наставе на српском језику у Луксембургу

Свечано отварање Допунске наставе на српском језику у Луксембургу

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У Великом Војводству Луксембург је 12. децембра 2021. године свечано обележен почетак рада Допунске наставе на српском језику која је у склопу образованог система Републике Србије. Допунска настава на српском језику у Луксембургу је организована у две групе, једној групи која има наставу у просторијама  при  СПЦ, Парохији Светог цара Контантина и царице Јелене и другој у простору Српског културног центра, а наставу похађа 42 девојчица и дечака. Наставу у обе групе изводи наставница Драгана Петровић. Поред припадника српске заједнице окупљених око Српске Православне Цркве и удружења грађана, овом свечаном тренутку присуствовали су амбасадор РС у Бриселу др Марина Јовићевић, конзул Весна Лалић, координатор образовно-васпитног рада у иностранству Биљана Букинац, парох Српске православне цркве у Луксембургу протојереј Зоран Радивојевић и предсеник Управног одбора Српског културног центра господин Марко Катанић.

Од школске 2021/22. године настава на српском језику у Лукесмбургу постала је део система Допуснке  наставе у иностранству коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС, а чија се реализација спроводи уз помоћ и подршку Амбасаде РС из Брисела која нерезиденцијонално покрива Велико Војводство Лукесмбург. Тим поводом амбасадорка др Марина Јовићевић уручила је решење о ангажовању министра просвете, науке и технилошког развоја, наставници Драгани Петровић. Амбасадорка је нагласила да допунска настава која је део образовног система РС подразумева и издавање ђачких књижица свим ученицима који похађаху наставу на српском језику  и увререња о завршном основном образовању у иностранству на крају осмог разреда.  У обраћању амбасадорка је истакла да ће се Амбасада РС из Брисела и даље залагати за ширење обухвата деце која су укључена у образовно-васпитни рад на срском језику како у Краљевни Белгији тако у Велком Војводству Луксембург и да ће подржати све инцијативе наших грађана које за циљ имају неговање и очување српског језика културе и традицији.

Конзулка Весна Лалић је ученицима који похађају Допуснку наставу на српском језику уручила прогодне поклоне, школски прибор и материјал за рад и слаткише српских произвођача, чему се се деца посебно обрадовала.

Биљана Букинац, координатор образовно-васпитног рада у иностранству пожелела ученицима срећан почетак наставе и истакла важност учења и неговања српског језика:

„Јако је важно да деца користе све прилике у којима могу да говоре српски језик, у породици, са вршњацима, за време посета Србији, јер се на тај начин развијау језичке вештине, стиче самопоуздање и остварује нераскидива веза са језиком. Никада немојте одсустати од српског језика, јер је језик нешто што вас чини припадницима српског народа“.

Настава се одвија у простору који је прилагођен за учење и који омогућава остваривање педагошких захтева.

Деца из обе групе гостима су приредила краћи програм, где су имали прилику да покажу своја постигнућа. Поред рецитација и  певања песама ученици су показали и своје ликовне продукте везане за ћирилицу,  српска обележја и тардицију.

Оба догађаја настављена су дружењем, у просторијама удружења као и простору цркве и протекла су у позитивној атмосфери и  добром расположењу.

Ученици који похађају наставу у просторијма цркве имали су прилику да се током недељне литургије причесте.

Децу која похађају наставу у просторијама удружења  обрадовао је  Деда Мраз који је уз песму и игру деци урчио новогодишње поклоне.

Формирање две групе у Луксмбургу представља добра пример сарадње између иницијатора за покретање наставе, Амбасаде РС у Бриселу и Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС. Великим залагањем и тудом пре свега госпође Иване Радивојевић која је иницирала оснивање групе при цркви и ангажовањем господина Марка Катанића за формирање грипе у Српском културном центру, испуњени су сви услови за почетак наставе на српском језику у Луксембургу. Процедуре предвиђене законом, услови за отварање група и сви оперативно-технички послови обављени су синхронизовано и благовремено, како би се на радост и задовљаство свих актера започело са наставом на српском језику у Луксембругу.

aleksa
Author: aleksa