Loading...
×

Просветне вести

Радост у Вајблингену

Радост у Вајблингену

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/radost-u-vajblingenu/

Захваљујући Министарству просвете Републике Србије, Конзулату Републике Србије у Штутгарту, координаторки српске допинске школе у Баден Виртембергу и учитељици  Валентини Дамјановић, отворена је нова наставна група у Вајблингену, надомак Штутгарта. На велику радост деце и родитеља, настава је почела да се реализује 25.10.2022. Пуна учионица ђака је била прелепа слика приликом првог сусрета деце и њихове учитељице Валентине. Пуно питања, очекивања, мотивације, жеље да сазнају шта ће све научити у српској школи, је само део атмосфере која је владала у школи тог првог дана. Деца и родитељи су такође изнели и своје утиске.

Филип и Ива Кизић су рекли да им се школа пуно свиђа, воле што уче српски и то ће им помоћи да боље причају српски када одпутују у Србију. Ива је додала да раније није могла ни реч да каже на српском, а сада може пуно више. Срећна је што постоји српска школа.

Њихова мама Рада Кизић је такође изнела своје утиске, да је срећна што смо успели да организујемо школу у Вајблингену. Радује је то што  деца воле да иду у српску школу и што влада велико задовољство међу родитељима и децом.

Такође је и ученица Ксенија Панзаловић рекла да јој се школа много свиђа, воли што ће учити ћирилицу и што ће у школи упознати и нове пријатеље. А њена мама, Соња Панзаловић је је такође истакла да је ово лепа могућност за сву децу из Вајблингена и околине да могу имати српску школу у свом месту. Посебно је радује то што деца могу надоградити своје знање српског језика, упознати историју и културу свог народа.

Надамо се и верујемо да ће бити још нових група, које ће окупити још наше деце и тако радити на ширењу и очувању српског језика, културе и историје. Јер, да бисмо знали ко смо, морамо знати одакле потичемо.

aleksa
Author: aleksa