Loading...
×

Просветне вести

Наталијина рамонда опет процветала у Баварској

Наталијина рамонда опет процветала у Баварској

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/natalijina-ramonda-opet-procvetala-u-bavarskoj/

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11.новембра, Aктив наставница Баварске договорио се да са ученицима у оквиру ваннаставних активности да сними интерни видео материјал и направи један музички видео.

У овој активности учествовала су деца наставница које предају у допунским школама на српском језику у Баварској. То су ученици наставница Александре Цветковић, Татјане Хот, Гордане Будише, Иване Ђурић и Бранке Станојевић. Инголштат, Минхен, Розенхајм, Пасау и Нирнберг заједничком енергијом која нас је терала као војнике који су пробијали Солунски фронт,  ујединио је децу која су гласом и оловком оживела прошла времена.

„Ово је Србија“ назван је интерни видео материјал, истоимена песма која пева гласовима ратника из Првог светског рата, нагнала је наставнице на идеју да направе видео материјал. Иако наставнице нису потковане знањем из света прављења и састављања музичког садржаја, активност је завршена успешно. Деца су била веома припремљена на изазов који их је чекао. Сви су научили текст и потрудили се да покажу своја гласовна умећа. Наставнице су им биле подршка и бодриле су их сваког трена.

Поред музичког дела деца су била активна и око ликовног стваралаштва. Тако су опет, негде далеко, у целој Баварској „процветале“ Наталијине рамонде. Оживеле војводе из Првог светског рата, оживеле жене које су се храбро бориле раме уз раме са војницима 1914. године. Деца су поред ових активности урадила и интерактивне листиће које су припремиле наставнице и тако утврдили градиво.

Да је историја Срба битан фактор који веома интересује децу, показује знање које су показали приликом провере.

Наставнице су веома задовољне исходима оваквог вида наставе и могу да поруче за крај један цитат из горепоменуте песме: „…понеси одавде један цвет, нек сви виде, нек зна цео свет!“

Образовно-васпитни рад на српском језику у покрајини Баварска у организацији је Министарства просвете Републике Србије и изводи се за ученике српског порекла, који су се изјаснили за овај вид наставе.

Аутор текста: Александра Цветковић

aleksa
Author: aleksa