Loading...
×

Просветне вести

Радовић: Важно је да се укаже на појединце и акције који су се истакли по хуманости

Радовић: Важно је да се укаже на појединце и акције који су се истакли по хуманости

Извор: Министарство просвете

Српски филантропски форум у сарадњи са Министарством просвете, најавио је почетак кампање уочи Националног дана давања, током које ће школе широм Србије моћи да кандидују акције школа, одељења или појединаца који су се истакли по својој хуманости, емпатији и солидарности. Најуспешније акције и идеје биће награђене на Националном дану давања, који се обележава сваке године 9. октобра.

Рок за пријаве идеја и пројеката је 20. септембар 2023. године.

Државни секретар проф. др Ивица Радовић истакао је да је Министарство просвете са задовољством подржало ову иницијативу зато што је врло важно да се укаже на појединце и акције који су се истакли по хуманости, неговању емпатије и солидарности.

„Верујем да нећете имати лак задатак, јер се у нашим школама редовно организују такве активности и многи ученици и школе су показали хуманост на делу. Данас више него икад имамо обавезу и дужност да са још већим ентузијазмом развијамо врлине и вредности наших ученика и да их заједно подстичемо да буду још бољи људи“, рекао је државни секретар.

Желимо да охрабримо најмлађе да се ангажују у друштвено одговорним пројектима који промовишу хуманост, солидарност и емпатију“, изјавио је Веран Матић, извршни директор Српског филантропског форума. „Верујемо да пре свега ђаци имају снагу да стварају позитивне промене у својим школама и заједницама, те желимо да наградимо и промовишемо њихова изузетна настојања и покажемо да су баш они ти који могу да врате доброту у наша срца.”

Овогодишњим Националним даном давања званично почиње „Година доброте“ у којој ће бити препозната, истакнута и похваљена изузетна дела ученика и ученица који су се показали и доказали својом посвећеношћу неговању другарства, толеранције, бриге о ближњима и хуманости, а све у циљу усмеравања друштва на прави пут након трагичних догађаја у мају 2023. године.

Овогодишњи Национални дан давања реализује се у оквиру пројекта Inspire to Action, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Траг фондација и друге партнерске организације, међу којима су ЦРТА, Kровна организација младих Србије, Феминистички културни центар БеФем, Фондација Славко Ћурувија и Српски филантропски форум. Национални дан давања установљен је 2018. године на иницијативу Српског филантропског форума, уз подршку УСАИД-а и Фондације Ана и Владе Дивац, у оквиру некадашњег Пројекта за унапређења оквира за давање.

Чланак Радовић: Важно је да се укаже на појединце и акције који су се истакли по хуманости се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa