Loading...
×

Просветне вести

Ђукић Дејановић: Реформски кораци у области образовања спровођени уз подршку ЕУ

Ђукић Дејановић: Реформски кораци у области образовања спровођени уз подршку ЕУ

Извор: Министарство просвете

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре разговарали су данас у Београду о новинама и   функционисању образовног система  у Србији, али и наставку сарадње.

Министарка је подсетила и да је Министарство просвете у претходном периоду припремило предлоге измена и допуна више законских аката.

Она је додала да је Народна скупштина усвојила четири закона из области образовања која се односе на високо и дуално образовање и Национални оквир квалификација. У Народној скупштини ускоро нас очекује разматрања сета просветних закона којим ће систем образовања у значајној мери унапређен, посебно када је реч о превенцији и реаговању на насиље у установама образовања.

Министарка је упознала саговорника да су  уочи нове школске године свим школама послате Смернице за организацију и реализацију образовно-васпитног рада које предвиђају да се у настави и свим другим облицима образовно-васпитног рада, посебна пажња посвети развоју позитивних људских вредности код ученика, унапређивању односа заснованих на међусобном поштовању, као и сарадњи и солидарности уз уважавање различитости.

Министарка је подсетила да су до сада многи реформски кораци у области образовања спровођени уз снажну подршку и у сарадњи са ЕУ и изразила захвалност Европској унији на подршци.

Амбасадор ЕУ Емануеле Жиофре је истакао да Европска унија од 2017. године у оквиру Годишњег извештаја Европске комисије даје позитивну оцену Србији у области имплементације политика образовања и младих и нагласио да је неопходно уложити додатне напоре у унапређење квалитета и обухвата деце предшколским васпитањем и образовањем, система осигурања квалитета у високом образовању, као и Националног оквира квалификација са посебним освртом на неформално образовање.

Амбасадор је  истакао досадашњу добру сарадњу са Министарством просвете у имплементацији реформских пројеката у области образовања, као и активно учешће Србије у реализацији програма Еразмус+. Амбасадор је изразио наду да ће Влада уложити све неопходне напоре у успостављање додатних мера за изградњу резилијентности школа и креирање безбедног школског окружења.

Чланак Ђукић Дејановић: Реформски кораци у области образовања спровођени уз подршку ЕУ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa