Loading...
×

Просветне вести

Нови материјали за учење програмирања доступни на порталу petlja.org

Нови материјали за учење програмирања доступни на порталу petlja.org

Линк ка вести
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Од ове школске године на порталу petlja.org доступни су материјали за предмет Дигитални свет за све ниже разреде основних школа, као и материјали за предмете Програмирање 1 и Програмирање 2 за електротехничке школе, који се могу користити за образовне профиле електротехничар информационих технологија и електротехничар рачунара.

Такође, израђени су материјали за још четири предмета за старије разреде специјализованих ИТ одељења гимназија који покривају теме попут вештачке интелигенције, функционалне и логичке парадигме, објектно-оријентисаног програмирања, база података и веб програмирања.

Сви материјали су објављени као отворени образовни ресурси, односно бесплатно су доступни свима који желе да их користе.

Ове образовне материјале, који представљају значајан напредак у обезбеђивању свеобухватне подршке наставницима и наставницама у реализацији наставе која укључује области информационих технологија, креирала Фондација Петља у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који реализују Министарство просвете и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Владе Републике Србије.

У циљу упознавања ученика са дигиталним уређајима и начинима за њихову безбедну и сврсисходну употребе, али и равијања алгоритамски начин размишљања у образовни систем имплементирани су као обавезан наставни предмети Дигитални свет (први циклус основног образовања), Информатика и рачунарство (други циклус основног образовања) и Програмирање 1 и 2 за средње школе.

Образовне материјале можете видети на Платформи са едукативним материјалима за учење рачунарства и инфoрматике на порталу Фондацијe Петља.

 

Чланак Нови материјали за учење програмирања доступни на порталу petlja.org се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa