Loading...
×

Просветне вести

Пашић: Важна је едукација о здравим животним стиловима и јачање свести о важности сопственог здравља

Пашић: Важна је едукација о здравим животним стиловима и јачање свести о важности сопственог здравља

Извор: Министарство просвете

Помоћник министра просвете Милан Пашић изјавио је данас у београдској ОШ „Браћа Барух“, поводом почетка програма „Здрава храна сваког дана“, да је развијање и практиковање здравих животних стилова и свести о важности сопственог здравља и потребе и неговања и развоја физичких способности јесте један од основних циљева основног образовања и васпитања, с тим да се здраве навике развијају и пре уласка у колектив, односно у предшколску установу и школу.

„Поред едукативних садржаја који се раде према наставним плановима и програмима, важни су и овакве друштвено одговорне и едукативне акције, као што је ова заједничка сарадња Министарства просвете и компаније Делез Србија, које доприносе доприносе развијању свести о значају одговорног односа према сопственом здрављу и његовом очувању“, рекао је Пашић.

Он је нагласио да је битно и учешће родитеља како би деца стекла здраве навике.

„Овде су нам битни и родитељи поред саме деце. Знате да већина ствари долази из куће, а ми ћемо гледати да поред здраве исхране вршимо промоцију физичке активности и спорта код најмлађих“, указао је Пашић.

У београдској ОШ „Браћа Барух“ данас је свечано означен почетак програма „Здрава храна сваког дана“, чији је циљ да се деци пруже основна знања за формирање здравијих навика у исхрани још од раног узраста.
Овим програмом ће до марта 2024. године бити обухватићено 12.000 ђака четвртих разреда из 100 школа широм Србије.

Одржано је прво интерактивно предавање, а ученици су имали прилику да на једном школском часу разговарајуо важности правилне и избалансиране исхране.

Пројекат тежи промоцији квалитетних и нутритивно избалансираних навика у исхрани међу ђацима, наглашавајући важност уноса воћа, поврћа и течности, као и редовне физичке активности.

Потпредседница компаније Делез Србија Јелена Павловић представила је данас

„Мини кувар“ – као инспирацију родитељима за припрему здравих и укусних оброка за школарце.
„Наш примарни циљ је да инспиришемо ученике да развију позитиван став према здравијим принципима исхране. Kонцепт предавања развијен је од стране нутриционисте и прилагођен је узрасту млађе школске деце. Здравија исхрана је централни сегмент наше корпоративне стратегије и изузетно смо поносни што смо у могућности да дамо свој допринос“, нагласила је она.

Директор ОШ „Браћа Барух“ Александар Суботић, који је и наставник физичког васпитања, рекао је да деца имају лоше навике у исхрани, као и да су недовољно физички активна. Додао је да се нада да ће програм „Здрава храна сваког дана“ допринети деци да створе здраве навике и помоћи да израсту у здраве људе.

Чланак Пашић: Важна је едукација о здравим животним стиловима и јачање свести о важности сопственог здравља се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa