Loading...
×

Просветне вести

Ђукић Дејановић: Обезбеђена подршка васпитачима у примени Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“.

Ђукић Дејановић: Обезбеђена подршка васпитачима у примени Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“.

Извор: Министарство просвете

/*! elementor – v3.11.5 – 14-03-2023 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, директор Светске банке у Србији Никола Понтара и директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дејана Костадинова посетили су данас вртић „Земунски бисер“, који је један од пет вртића центара кластера у које долазе васпитачи из других предшколских установа на територији Републике Србије како би кроз моделе заједничког учења и хоризонталне размене примера добре праксе унапређивали своја знања за реализацију Основе програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић истакла је да су увођењем програма „Године узлета“ започете значајне промене на нивоу предшколског васпитања и образовања, али да Министарство није васпитаче оставило да се сами сналазе у примени нове концепције.

Уз помоћ Светске банке и УНИЦЕФ-а обезбедили смо квалитетну подршку кроз обуке, менторство, креиране приручнике и водиче и развијене моделе заједничког учења и хоризонталне размене примера добре праксе. Пет вртића из предшколских установа Нови Сад, Земун, Чачак, Лозница и Пирот, изабрани су да буду центри кластера у које долазе васпитачи из других предшколских установа на територији Републике Србије да шире своја знања“, рекла је министарка.

Директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара истакао је да у Светској банци сматрају да је улагање у рани развој и образовање детета једно од најпаметнијих могућих за сваку земљу.

Похађање предшколског васпитања и образовања деци је корисно за цео живот – поставља основе за њихов интелектуални, социјални, емоционални и физички развој. Заиста мислим да Министарство просвете, УНИЦЕФ, и сви који спроводе ове промене на терену треба да буду поносни на постигнуто до сада. Хајде да наставимо да правимо стварну разлику за децу у Србији, да донесемо осмех на њихова лица и помогнемо локалним заједницама да се успешно развијају“, рекао је Понтара.

 Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дејана Костадинова подсетила је на позитивне резултате и инспиративне примере који су постигнути у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколског образовања и васпитања“.

У вртићу смо данас имали привилегију да видимо те резултате и да видимо у пракси како деца различитих узраста могу заједно да уче кроз игру и истраживање и колико је у том процесу важан однос васпитача и деце али и учешће родитеља“, навела је она.

Нове Основе програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“ предшколске установе сукцесивно уводе од 2019. године. Закључно са прошлом годином, све предшколске установе у Србији дужне су да васпитно-образовни рад развијају у складу са захтевима ове програмске концепције, која афирмише веру у капацитете деце предшколског узраста да активно учествују у свом развоју и учењу, као и значај игре и заједничког учешћа деце и одраслих у учењу и развоју. У циљу ефикасне реализације новог концепта Министарство просвете обезбедило је, уз подршку Светске банке и УНИЦЕФ-а, подршку васпитачима у виду обука, менторске подршке, приручника и водича, а  развијени су модели заједничког учења и хоризонталне размене примера добре праксе –  пет вртића центара кластера као иновативан облик стручне подршке васпитачима у примени концепције „Године узлета“.

 

/*! elementor – v3.11.5 – 14-03-2023 */
.elementor-column .elementor-spacer-inner{height:var(–spacer-size)}.e-con{–container-widget-width:100%}.e-con-inner>.elementor-widget-spacer,.e-con>.elementor-widget-spacer{width:var(–container-widget-width,var(–spacer-size));–align-self:var(–container-widget-align-self,initial);–flex-shrink:0}.e-con-inner>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container,.e-con-inner>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer,.e-con>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container,.e-con>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer{height:100%}.e-con-inner>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer>.elementor-spacer-inner,.e-con>.elementor-widget-spacer>.elementor-widget-container>.elementor-spacer>.elementor-spacer-inner{height:var(–container-widget-height,var(–spacer-size))}

Чланак Ђукић Дејановић: Обезбеђена подршка васпитачима у примени Основа програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“. се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa