Loading...
×

Просветне вести

Обука просветних саветника о менталном здрављу младих

Обука просветних саветника о менталном здрављу младих

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/obuka-prosvetnih-savetnika-o-mentalnom-zdravlju-mladih/

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић обратила се данас на скупу, коме присуствује 46 просветних саветника из свих школских управа, поводом обуке „Унапређивање компетенција запослених у систему образовања у области заштите менталног здравља младих“.

У оквиру реализације активности Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих Владе Републике Србије, тродневну обуку, која је започела у петак, организовало је Министарство просвете у сарадњи са Институтом за ментално здравље и Заводом за унапређивање образовања и васпитања.

Министарка је поручила да је ово обука којом се јачају сопствени капацитети, али и капацитети школа

Поремећаји интелектуалног, социјалног, емоционалног развоја, ментално благостање младих, асертивна комуникација, како да се запослени носе са поремећајем понашања деце, трауматским стресом код деце, као и све остале теме којима сте се бавили током обуке, оснажују вас за даљи рад са свим нашим психолозима и педагозима који очекују нашу подршку. Планирали смо да психолози и педагози у нашем систему добију вашу подршку. Важно је да запослени у школама благовремено препознају и реагују на одређену ситуацију уз укључивање, уколико је потребно, представника система здравствене и социјалне заштите“, истакла је министарка.

Она је навела да је потребно да се подиже свест младих о менталном здрављу и дестигматизацији.

Изазови се усложњавају, на развој детета и младе особе утиче низ фактора и зато је улога образовног система изузетно важна. Очекујем да ћете кроз обуку стручних сарадника охрабрити школе и за реализацију превентивних активности“ рекла је она.

Учесници обуке ће добити приручник „Ментално здравље у школи“ које је припремио Институт за ментално здравље, приручник Министарства просвете „Поступање установа васпитања и образовања у кризним догађајима“ и водич „Васпитање у функцији добробити и целовитог развоја деце“ (водич за запослене у установама образовања и васпитања) који су припремили Министарство просвете и Центар за интерактивну педагогију.

 

Чланак Обука просветних саветника о менталном здрављу младих се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa