Loading...
×

Просветне вести

Министарка Ђукић Дејановић на прослави 215 година од оснивања Универзитета у Београду

Министарка Ђукић Дејановић на прослави 215 година од оснивања Универзитета у Београду

Извор: Министарство просвете

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је вечерас на свечаности поводом прославе 215 година од оснивања Универзитета у Београду да је значај овог универзитета за Србију и наше друштво вишеструк.

Овај универзитет већ 215 година преноси знања генерацијама које су градиле и које ће градити Србију“ рекла је министарка и додала да, поред тога, Београдски универзитет ствара нова знања захваљујући „армији истраживача“ који трагају за одговорима која ће допринети развоју не само земље и друштва и света.
Ђукић Дејановић је нагласила да је све то допринело препознатљивости и положају овог универзитета у светским оквирима.

Он је и ове године наставио да поправља пласман на Шангајској листи и поново се налази међу 400 најбољих високошколских установа у свету“, рекла је она.

Министарка је истакла да је још једна вредност Београдског универзитета за нашу државу и друштво чињеница да су са овог универзитета потекли професори који су оснивали или допринели оснивању осталих универзитета у Србији.

Био је то начин да академска заједница и држава заједно делују како би високо образовање учинили доступним свим грађанима“.

Ђукић Дејановић је оценила да још од средњег века универзитети гаје академске слободе, подстичу критичку и слободарску мисао.

И наши универзитети имају аутономију и то је посебна вредност нашег образовног система. Као неко ко и сам припада академској заједници, верујем да другачије не би требало да буде, али такође верујем да универзитет и држава имају заједнички задатак и сврху, а то је образовање младих људи који ће бити корисни чланови друштва и допринети његовом развоју. Овај задатaк можемо остварити, и на потребе младих одговарати, само ако наставимо да сарађујемо“, рекла је министарка и додала да су пред државом и универзитетском заједницом данас нови изазови.

Наш задатак је да заједно осигурамо квалитет образовања. Зато ћемо наставити да вас подржавамо и да са вама сарађујемо на проналажењу бољег решења за финансирањe високог образовања. Верујем да је Радна група за израду Нацрта закона о финансирању високог образовања, коју је формирала Влада Републике Србије, а у којој су и представници високошколских установа, студената, синдиката и свих осталих заинтересованих страна, бити одлична платформа за проналажење одрживог и правичног система финансирања високог образовања“, нагласила је она и додала да је сарадња државе и универзитета неопходна и нужна и за решавање питања људских ресурса у образовању.

Чланак Министарка Ђукић Дејановић на прослави 215 година од оснивања Универзитета у Београду се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa