Loading...
×

Просветне вести

Прослава Савиндана у Баден-Виртембергу

Прослава Савиндана у Баден-Виртембергу

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/proslava-savindana-u-baden-virtembergu/

И ове године традиционално је одржана Светосавска академија. У суботу 28. 1. 2023. у Храму Сабора Срба Светитеља у Штутгарту окупило се око две стотине ученика да прослави школску славу – Светог Саву.

Учесници програма Академије били су ученици и наставнице допунске наставе на српском језику у Штутгарту и околини у организацији Министарства просвете Републике Србије, као и полазници верске наставе вероучитељице Милице Делић.

Свечаност је благословио протојереј Станко Ракић, а све присутне саветовао рекавши: „Божје присуство на земљи изражено је и присуством божјих људи. Тако је и српски народ кроз историју од Бога дариван божјим људима српског порекла, чија је мисија била брига за свој народ. Један од таквих примера у историји српског народа је рођење Светог Саве – највећег у своме роду. Немањиној држави Свети Сава дао је душу и везао је за царство небеско. Као што је Христос небески образац на кога треба да се угледа сваки човек, тако је и Свети Сава свети Србин на кога треба да се угледају сви његови сународници у сваком времену.“

Сада већ традиционалан скуп поздравио је и подржао генерални конзул Драган Димитријевић, који је свим ученицима честитао на успеху и пожелео им срећу и истрајност у мисији очувања српске културе и традиције. „Драго ми је што смо се окупили у овако великом броју да благословимо овај велики празник. У име Републике Србије и на челу Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту, желим да искажем велику захвалност наставницама, које са нашом дечицом чине велике напоре да одрже сваке године ову прославу. Такође се захваљујем и ученицима и родитељима који нам омогућавају да одржимо овако велики број ученика у српској допунској школи. Надам се да ћемо са истим успехом и у будућности наставити заједнички рад и сарадњу.” Драган Димитријевић је дао реч Петру Ђокићу, представнику Владе Републике Српске, а свој говор завршио речима: „Живела Србија! Живела Република Српска!“

Међу уваженим гостима били су и представници Владе Републике Српске, са Петром Ђокићем на челу, који је присутне поздравио речима: „Захваљујем се свима који сваке године омогућавају један посебан осећај радости када дођем међу своје сународнике у Штутгарт. Радост због тога што смо окупљени у овом Храму, као и због тога што чините велики напор да ову нашу дивну дечицу подижете и васпитавате у духу наше традиције, негујући вредности нашег националног идентитета, кроз језик, писмо, веру, обичаје, историју, културу. То је управо оно што наша допунска школа у Немачкој и чини за наш српски народ. Зато вам се свима захваљујем што сте ми омогућили да будем овде са вама и поздравим вас све у име Владе Републике Српске.“

Након поздравних речи, Светосавска академија свечано је отворена емотивним извођењем Химне Светом Сави. Више од две стотине ученика надахнуто је певало у један глас. Бином су марширале чете ученика, низале су се песме и рецитације, извођене из најдубљег и најчистијег у нама – душе и срца.

„Свети Сава о учењу“, „Мала песма о Светом Сави“, „Завет“, „У споменцу“, „Савин монолог“, „Српска слава“, „Песма о Светом Сави“, „Свети Сава и ђаци“ само су неке од песама и прича које су се тог дана нашле на репертоару.

У истом маниру Академија је и завршена песмом „Ово је Србија“, након чега се гостима ове свечаности обратила Татјана Поповић, координаторка српске допунске школе. „Знам да сте сви испуњени радошћу након ове наше приредбе и да су вам срца испуњена најлепшим стиховима испеваним у част Светоме Сави. Наша дечица су рекла све и све наше речи после њих су сувишне.“ Такође се захвалила свештенству у Штутгарту, Министарству просвете Републике Србије, Генералном конзулату Републике Србије у Штутгарту, представницима Републике Српске, а највише ученицима српске допунске школе, као и њиховим родитељима.

Будући да је читава манифестација била у знаку Немањића и Српства, како ученици и наставнице тако и публика са узбуђењем су пратили програм, који никога није оставио равнодушним.

Као и сваке године, ученици су обрадовани поделом светосавских пакетића, након чега су се сви присутни окупули око „светосавске трпезе“, коју су припремили родитељи ученика српске допунске школе. Црквено двориште било је препуно насмејаних лица, док су сви као једна душа били испуњени благошћу заједништва – СВЕТОСАВЉЕМ.

СВЕТИ САВА У МАНХАЈМУ И ХАЈДЕЛБЕРГУ

И ове године школска слава је обележена званичном приредбом у Манхајму 27. 1. 2023. и у Хајлброну 28. 1. 2023. Ученици наставнице мр Ксеније Гаћиновић су узели учешће у програму и одзив деце ове године је био велик. Само у програму је учестовало преко 25 ученика, а у хору око педесет. Уз одличан програм, са великим колажем садржаја од скечева, песама, кратког приказа историјских чињеница о Светом Сави, била је и додела пакетића и у Српској православној цркви у Манхајму, као и на прослави Српског културног удружења „Љуба Ненадовић“ у Хајделбергу. Све се одиграло у свечаном духу, са посебним осећајем коме је посвећен дан, као и велики труд ђака, родитеља и наставнице Ксеније Гаћиновић. После програма уследило је дружење обе заједнице и осећаја јединства и слоге, чему и служе празници које обележавамо, а посебно славу – Светог Саву.

Светосавска академија је одржана и на Шварцвалду, у Филинген Швенингену, Сингену, Фрајбургу и Албштату, где часове српског језика изводи наставница Биљана Анђелковић. Деца су заједно певала Химну Светом Сави и извела тачке „Свети Сава са малим дететом“, „Свети Сава и ђаци“, а потом и рецитал Свети Сава. Учествовали су и ученици из Гајзингена.

Приредбе су биле посећене у великом броју, дошли су родитељи, рођаци и остали поштоваоци Светог Саве.

Светосавска академија – Карлсруе

 У Српској православној цркви Света Петка у Карлсруеу 28. јануара 2023. године, након сечења славског колача, одржана је Светосавска академија. Учествовали су ученици из свих група учитељице Славице Ступар (Пфорцхајм, Раштат, Карлсруе, Гагенау, Брухзал и Баден-Баден). Црква је била испуњена публиком до последњег места.

Програм је започео говором учитељице Славице Ступар, која је поздравила протојереја-ставрофора Александра Шкорића, присутне родитеље, госте и децу.

Уследила је Светосавска химна, рецитал, хорска песма „Милешевски анђели“ са солистима: Вељко Поповић, Софија Ђорђевић и Сара Карановић. На крају је изведен и скеч „Нерадна жена“, чији су актери били најмлађи ученици: Марко Шкорић – Свети Сава, Мина Тадић – жена, Борис Гороња – муж и наратор – Ана Шкорић.

Сви ученици су награђени громогласним аплаузом.

Ученици су били дивни, а учитељица Славица Ступар је на крају рекла: „Хвала, децо, за овако дивно вече! Живи били и нека вас Свети Сава води, а драги Бог чува!“

Велики број родитеља и верника били су одушевљени организацијом, која никада до сада није била овако добра!

Отац Александар Шкорић је традиционално уз благослов поделио деци светосавске пакетиће. Кумови су били породица Илић из Пфорцхајма, а колач за следећу годину је преузела породица Крстић из Брухзала. Уследило је дружење у сали цркве уз топли напитак и сокове, дуге разговоре и дечју игру.

Прослава школске славе Свети Сава у Гепингену 29. 1. 2023.

Ученици српске допунске школе у Гепингену, као и сваке године, обележили су своју школску славу – Светог Саву. После јутарње литургије, ђаци су заједно са кумом и свештеником Бором Симићем ломили колач. Убрзо се кроз цркву проломила Химна Светом Сави, а најлепше песме и текстове који говоре о лику и делу Светог Саве говорили су ученици.

Ни ове године нису изостали пакетићи, које је црква даривала присутној деци.

Светосавска приредба у СПЦ у Гепингену, 27. 1. 2023.

Ученици допунске школе из Ајслингена и Кирхајма су заједно са наставницом Наташом Миленковић припремили приредбу поводом школске славе. У част Светог Саве одржана је приредба у СПЦ у Гепингену 27. 1. 2023. године.

Ученици су рецитовали најлепше стихове и песме посвећене првом српском учитељу и просветитељу. Бројна публика је уживала у програму ученика, који су истакли да ће ићи путем славе нашег учитеља Светог Саве. Надахнути светосављем, својим наступом су изазвали дивне реакције присутних. Програм је водила Ника Маринковић, а своју захвалност светитељу Сави изразили су и Вук, Виктор и Викториа Маринковић, Лука Џодић, Мила Клраски, Виктор Мићић, Саша Бижић, Лена Родић, Олга и Леа Кнежевић, Ања Ристић, Селена и Валерија Станисављевић и Драгана Иветић.

Допунска настава на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг у организацији је Министарства просвете Републике Србије.

Извештај сачинила Јована Кнежевић

aleksa
Author: aleksa