Loading...
×

Просветне вести

Да живимо сви у слози – прослава Светог Саве у Словенији

Да живимо сви у слози – прослава Светог Саве у Словенији

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/da-zivimo-svi-u-slozi-proslava-svetog-save-u-sloveniji/

Нова 2023. година добро је почела за допунску наставу на српском језику у Словенији. Наши ђаци који имају часове српског језика и културе у ОШ „Макс Печар” у Чрнучу добили су књиге на српском језику за своју школску библиотеку.

И док се на часовима у Словенији учило о српским обичајима у вези са Бадњим даном и Божићем, а у Марибору правили и украси за славски колач, 30 наших ученица и ученика боравило је у Београду од 4. до 6. јануара. Посету је организовала народна посланица Сања Лакић и реализовала је у сарадњи са Савезом Срба Словеније и Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а на иницијативу Амбасаде Републике Србије у Љубљани. Деца су са својим наставницама, између осталог, посетила Народну скупштину Републике Србије, Народни музеј, Храм Светог Саве, Калемегдан, Савски плато, Музеј ФК Црвена звезда. Примили су их председник Републике Александар Вучић и патријарх Порфирије. За неке је то била прва посета земљи порекла. Вратили су се одушевљени и пуни утисака. Надамо се да ће „Бадњи дан у Београду” постати традиција, јер је интересовање за овакве посете огромно.

Обрадовало нас је и то што је Анастасији Тешановић, наша ученица из Љубљане, освојила друго место на ликовном конкурсу „Божић у мом дому” СКСО „Круна” из Италије.

Остатак јануара у свим наставним местима посвећен је учењу о животу и раду Светог Саве. Ученице и ученици су слушали о Светом Сави, гледали филмове о њему, упознали се са мапом његових путовања, анализирали, рецитовали и певали песме о Сави, решавали квизове, правили мапе ума о Светом Сави, цртали његов лик или га правили од различитих материјала и припремамали се за свечано обележавање Савиндана.

Пре приредби посвећених животу и делу Светог Саве, ђаци млађе групе који наставу имају у ОШ „Мартин Крпан”, у Љубљани, извели су пред својим родитељима рецитал „Пиши лако, ево како!” и музичку игру „Ја посејах лан”, а затим су заједно са родитељима решавали квиз који се односио на српску културу, уживајући у учењу, забави и дружењу.

Затим су се низале приредбе за Светог Саву у Постојни, Марибору, Крању, Новом Месту, Новој Горици, Копру и Љубљани, које су углавном реализоване у сарадњи са Српском православном црквом и српским културним друштвима. У Постојни су ђаци рецитовали, певали, глумили у част првог српског просветитеља. Ученице и ученици из Марибора и Миклавжа на Дравском пољу учествовали су у прослави славе Светог Саве у цркви Светих Ћирила и Методија, рецитовали су и певали у свечаној атмосфери. Школска слава обележена је пригодним програмом и резањем славског колача и у свечаној сали Културног друштва „Брдо”, у Крању. Ученице и ученици су извели драмски комад „Крсна слава – Свети Сава”, у чему им је помогао и свештеник. Ђаци из Требња, Страже и Новог Места присуствовали су свечаној литургији у цркви у Новом Месту, певали „Химну Светом Сави”, а затим, кроз занимљив рецитал, показали колико познају његов живот и дело. Српска православна црквена општина Ново Место даровала је најмлађима пакетиће. Ученице и ученици у Новој Горици су, у свечаној и топлој атмосфери, пред препуном салом, извели приредбу за Савиндан са најмлађим члановима Српског културног друштвa ,,Слога”. Након приредбе, деци су подељени пакетићи које су обезбедиле ђачке породице и представници друштва. Ђаци допунске наставе на српском језику са целог словеначког приморја, од Анкарана до Пирана, обележили су Дан Светог Саву певајући и рецитујући о светитељу Сави у копарској цркви.

У Љубљани је Дан Светог Саве обележен у сарадњи са Српском православном црквеном општином. 27. јануара ђаци допунске наставе на српском језику певали су у цркви „Химну Светом Сави” и добили пакетиће. Сутрадан је одржана Светосавска академија у препуној сали Парохијског дома. Програм су припремиле наставнице, а извели су га ђаци допунске наставе на српском језику. У програму је учествовало 120 ученика/ца, а свечаности су присуствовали свештеници Храма светих Ћирила и Методија, амбасадорка Зорана Влатковић и други представници Амбасаде, представници различитих удружења и многобројни родитељи. У оквиру прославе прикупљен је новац за хуманитарне сврхе од продаје букмаркера које су направили ђаци допунске наставе на српском језику.

У оквиру обележавања Савиндана реализован је и онлајн сусрет ученица и ученика ОШ „Мирослав Антић” у Београду са ђацима допунске наставе на српском језику из Копра. Разговор се водио о Светом Сави, ђаци су читали саставе и стихове посвећене светитељу.

Прослава Савиндана била је још једна лепа прилика за окупљање деце и родитеља српског порекла у Словенији и за одржавање наше културне традиције.

aleksa
Author: aleksa