Loading...
×

Просветне вести

Светосавска приредба у Мадриду

Светосавска приредба у Мадриду

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/svetosavska-priredba-u-madridu/

Дана 28. јануара 2023.године са почетком око 12:30 часова у просторијама Англосаксонске цркве у Мадриду одржана је Светосавска приредба, коју су извели ђаци српске школе. Приредба је организована у част обележавања дана Светог Саве, школске славе.

Ученици српске школе у Мадриду, која је однедавно у организацији Министарства просвете Републике Србије својом су изведбом – рецитовањем стихова и певањем песама о Светом Сави, читањем народних прича о његовом животу, као и глумачком интерпретацијом епизоде из његовог живота, евоцирали успомену на живот Растка Немањића и на његова дела као духовника, задужбинара, првог српског учитеља и просветитеља.

Приредби је присуствовало више од тридесет људи, а поред родитеља ученика, присуствовали су и представници Амбасаде Републике Србије у Шпанији. Родитељи су се међусобно самостално организовали, те је након одржане приредбе приређено мини послужење са традиционалном српском храном и пићем. Хиспанско-српско културно удружење ,,Иво Андрић” је тим поводом свим ученицима, учесницима приредбе, доделило пакетиће са српским производима – грицкалицама и слаткишима.

Реакције свих родитеља на целокупну организацију приредбе су веома позитивне, будући да је ово први пут да се под окриљем школе српског језика у Мадриду организује овако нека активност. Родитељи, али и ученици су веома срећни и задовољни због успешне заједничке реализације догађаја, међусобног дружења и интеракције на српском језику. Неки од коментара родитеља су да су одушевљени како су деца све припремила и како је све било лепо организовано, што наставници Катарини Марковић даје додатни ветар у леђа да марљиво настави започетим корацима у раду са ученицима допунске наставе на српском језику у Краљевини Шпанији.

Заједничко обележавање Савиндана допринело је поновном подсећању да његов живот и просветитељска мисија у ширењу знања, добронамерност и брига о нашим ближњима, треба да нам буду инспирација и узор у животу и раду.

Аутор текста и фотографије: Катарина Марковић

aleksa
Author: aleksa