Loading...
×

Просветне вести

Почетак нове школске године у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска

Почетак нове школске године у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Српска допунска школа у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска  успешно је почела са радом у новој школској години.

Добром сарадњом свих чланова Актива наставника обе покрајине, координаторке и представника Сектора за предшколско и основно образовање и васпитање у оквиру Министарства просвете Републике Србије, број ученика у школи  константно расте. Татјана Поповић, координатор наставе истиче да је ове школске године посебно интересовање родитеља за упис своје деце у српску школу, што казује да се ангажовање наставника и труд који сви улажи на крају увек исплати.

Штутгарт и околина

Настава у Штутгарту и околини почела је 19. септембра. Ученици су свој први час у новој школској години почели певањем химне „Боже правде“ .

Устаљеном праксом, како претходних, тако и ове године, у храму Сабора Срба светитеља у Штутгарту служен је 24. септембра молебан за плодоносну наступајућу школску годину.

Молебан је служио протојереј Станко Ракић, који се након молебана обратио свим присутнима, а ђацима честитао полазак у школу и пожелео успешан почетак.

Присутнима се обратила и Татјана Поповић, координаторка наставе и том приликом изразила радост што су се сви окупили на овом светом месту и тиме показали колико воле своје корене. Захвалила се Министарству просвете Републике Србије на улагању у образвоање српске деце у дијаспори и подршци Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту  и српске православне цркве у Штутгарту. Госпођа Поповић је такође поздравила и наставнице школе, захвалила им се на труду који улажу у раду са децом и пожелела им успешну школску годину.

Инголштат

Поводом почетка нове школске године у допунској школи на српском језику, у групи чија се настава одвија у Инголштату у Баварској, у просторијама евангелистичкo-лутеранске цркве 17. септембра 2022. године, са почетком у 18:00 часова служен је молебан са чином Призива Светог Духа за благословену и плодоносну наступајућу школску годину. Настава допунске школе на српском језику у организацији је Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

„Молебан за све ученике, наставнике и родитеље, служио је протојереј ставрофор, Милорад Јовановић, који се након Молебaна обратио присутнима и деци честитајући им полазак у школу са неколико лепих речи, пожелелевши им да у школи напредују у знањима али увек заједно са врлином и добротом“, истакла је наставница Александра Цветковић.

Чин Призива Светог Духа се деценијама служи у скоро свим парохијама СПЦ у расејању.

На крају, свој присутној деци и родитељима, подељене су иконице Белог анђела милешевског у знак добродошлице у нову школску годину.

Пасау

И ове године са радом наставља и група у Пасау са учитељицом Иваном Ђурић.

“Тренутно имамо једну групу, али се надамо и новим ђацима. Такође, надамо се доброј и успешној сарадњи са родитељима, која је и до сада била изузетна“, истакла је наставница Ивана. Група у Пасау кренула је са радом 23.09.2022.године у просторијама основне школе у Грубвегу. Први час почео је са упознавањем наших нових ђака али и са припремама за обележавање Европског дана језика, који се одржава сваке године 26.септембра.

Филинген-Швенинген

Молебан за почетак школске године за групе Биљане Анђелковић у Филинген-Швенингену био је пре почетка рада српске допунске школе, 11.09.2022. на Усековање главе Светог Јована Крститеља. Према изјави оца Миленка Марковића било је доста деце у цркви који су примили благослов за почетак школске године.

Карлсруе и околина

Настава у Карлсруеу и околини успешно је почела непосредном наставом. У српској православној цркви „Света Петка“ у Карлсруеу, где се и одржава један број часова српске допунске школе, одржан је Молебан за почетак школске године. Групу води наставница Славица Ступар. Молебан је, после недељне литургије, служио протојереј-ставрофор Александар Шкорић. Он је уз кратку беседу благословио велики број ученика и пожелео им здравље и успех у школи.

Деца и њихови родитељи су прилазили наставници Славици, јер је то њихов први сусрет после распуста. Узбуђење је било присутно са обе стране и задовољство што почиње нова школска година. Деца су  једва дочекала да се друже и стичу нова знања. Било је и нових ученика који су се овом приликом упознали са наставницом.

Аутори текста:
Наставнице Допунске наставе на српском језику у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска

aleksa
Author: aleksa