Loading...
×

Просветне вести

Радно и садржајно у Италији током првог месеца нове школске године

Радно и садржајно у Италији током првог месеца нове школске године

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Ученици који су у трећој групи боравили у бесплатном летњем кампу „Лето у мом завичају“ организованом од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у Тршићу, вратили су се препуни утисака са жељом да учествују и идуће године. Са наставницом Слађаном Марковић ишло је шеснаесторо ђака из Трста, а наставница Драгица Додеровић водила је петнаесторо ученика из Вићенце, Скија и Тори ди Куартезола. Малишани су исказали задовољство и срећу  јер су имали прилику да се друже са вршњацима из српске дијаспоре и стекну нова знања о завичајном језику и култури. Путовање свих ђака до Тршића финансијски је помогла Српска православна црквена општина из Трста. Генерални конзулат Републике Србије у Трсту помогао је у организацији путовања ученика, а подршку ђацима из Вићенце, Скија и Тори ди Куартезола пружили су и Савет родитеља Српске допунске школе „Свети Сава” и Савез Срба у Италији. Ђачки родитељи су изразили велику захвалност Министарству просвете Републике Србије, Српској православној црквеној општини и Савезу Срба у Италији који су деци омогућили учешће у овом пројекту. Након седам дана активног похађања драмске, фолклорне, музичке и ликовне радионице, пуни нове енергије, ђаци су нестрпљиво чекали повратак у школске клупе.

Mолитвама призива Духа Светога за срећан, успешан и благословен почетак школске године у Трсту и Вићенци, започете су нове активности.

Првих месец дана у Италији, обележила је креативна настава. У оквиру тематског часа о јесени, на наставном месту у Бусоленгу, ученици су са својом наставницом Магдаленом Доневски обрађивали народну песму „Дуње ранке“. За уводну мотивацију користили су пуну корпу сезонског воћа међу којем се скрила и понека дуња. Ђаци су имали задатак да именују воћке и описују их по облику, боји, укусу, текстури. Након анализе песме, говорили су о српској народној музици, ношњи и играли коло. На крају, сладили су се здравом ужином.

Претходни период био је испуњен и бројним ваннаставним активностима. Ученици су своју маштовитост исказали кроз учешће на међународном Стрип Фесту „Фантазија ума” пославши двадесет осам радова. Стрипови су изложени на www.stripfestfantazijauma.paracin.rs . У оквиру међународног фестивала петоминутног дечјег филма ИКТ „Филм Фест” настао је  филм ,,Здрав (п)оздрав”.  Продукт је креативне сарадње између ученика и наставника  Српске допунске школе у Италији, Словенији и на Малти (које су у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије), ОШ „Иво Андрић” из Београда и  Допунске школе српског језика у Москви (коју финансира Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону). Филм има за циљ да скрене пажњу на озбиљан проблем данашњице  ̶  отуђење деце и одраслих због превелике употребе мобилних телефона и укаже на суштинске вредности: породицу, дружење и боравак у природи. У снимању је учествовало око сто седамдесет ученика. Наставнице ментори биле су:  Магдалена Доневски и Јелена Јовановић (Италија), Светлана Тодоровић (Словенија), Маја Маринковић, Јелена Јабланов Максимовић (Малта), Сандра Радовановић (Србија) и Весна Симић (Русија). Филм можете погледати путем следећег линка: https://www.youtube.com/watch?v=yuKtM_gx0Wk

Ђаци са наставног места у Валдању, имали су част да националном химном отворе манифестацију „Сачувати од заборава” СКЗ „Свети Сава“ из Валдања. У препуној сали биоскопа „Трисино” из грла малишана и бројних присутних, орило се „Боже правде”.

На истој свечаности, уз аплауз публике, представници ученика и родитеља огранизатора Кроса РТС-а 2022. године, предали су трофеј „Ђоре Чулулејевић” генералном конзулу из Трста госпођи Ивани Стојиљковић на чување у конзулату до следеће доделе. Престижан трофеј за најбоље организован крос 2022. године у дијаспори добио је округ Вићенца, а ђацима га је на кампу Кроса РТС-а у Лесковцу 2022. уручио министар просвете науке и технолошког развоја господин Бранко Ружић.

Школска година у Италији започета је садржајно и успешно. Са пуно воље и ентузијазма ђаци и наставнице спремно чекају нове радне изазове.

aleksa
Author: aleksa