Loading...
×

Просветне вести

Обележавање Савиндана у покрајини Баден-Виртемберг у СР Немачкој

Обележавање Савиндана у покрајини Баден-Виртемберг у СР Немачкој

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Иако је и ове школске године у складу са епидемиолошким мерама изостала традиционална Светосавска академија, са истом количином љубави и радости, у духу поштовања традиције и неговања српских вредности и светиња, ученици допунске наставе на српском језику у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, су у покрајини Баден-Виртемберг и ове године обележили  школску славу.

Како се рад наших наставника простире кроз покрајину Баден-Виртемберг, као и кроз многе градове у тој покрајини, сваки од њих носи свој креативни печат Савиндана. Ове године је била шареноликост креативног рада деце и наставника од виртуелног до изведбеног перформанса. Ове године је Савиндан имао и свој посебан мото: „Спасиоче, храниоче, Саво мироношче…Теби се моле деца твоја!

Обележавање Светог Саве у Штутгарту

Поносни на своју традицију, овогодишњу радост поводом школске славе Светог Саве, ђаци наставнице Татјане Поповић, координатора допунске наставе на српском језику, овогодишњу радост поводом школске славе пренели су на играни филм. Оживљавајући успомене на живот и дело Светог Саве, чијим стазама поносно корачају, химном, стиховима, песмом и причама о Светом Сави, ученици из Штутгарта, Нојгеројта и Дегерлоха одали су част првом српском архиепископу и просветитељу. Сценарио и режију играног филма од непуних 13 минута потписује Татјана Поповић, а монтажу је радио Никита Гаћиновић. Техничка подршка филму припала је Маријани Тодоровић, наставници допунске наставе на српском језику у Штутгарту и околини. Ученици учитељице Татјане су са уживањем снимали кадрове и поред отежаних услова због епидемиолошке ситуације, показали су колико су вешти у казивању стихова, течном читању и разумевању одломака о Светом Сави. Можда један од најзанимљивијих делова филма био је када ученици казују зашто воле Светог Саву. Задовољство родитеља и радост деце после снимљеног филма су највећа потврда наставници Татјани да пут којим води своје ђаке је једини исправни пут – пут Светога Саве.

Школска слава Свети Сава ове године је прослављена у свим групама допунске наставе на српском језику, где наставу изводи учитељица Славица Симић. Поштујући епидемиолошке мере, изведен је рецитал после литургије у дворишту цркве у Штутгарту, а у Гепингену у самој цркви. У Корнвестхајму, Штутгарту, Леонбергу и Бад Канштату, млађи и старији ученици су рецитал приказали родитељима путем видео-записа, који је сниман на часу.

Првацима и другацима у Штутгарту су се придружили предшколци вероучитељице Милице Делић и својим присуством улепшали свечаност. После отпеване “Химне Светом Сави“ и рецитала, деци је свештеник Станко Ракић, поделио као и сваке године пакетиће. Ученик другог разреда, Гојковић Лазар је изјавио  да воли да иде у српску школу, јер је стекао нове другаре, а да је песмицу брзо научио и да се радује следећој прослави школске славе, где жели поново да рецитује. У Гепингену су родитељи подржали своју децу, доласком на литургију. Свештеник Станко је обрадовао и поделио пакетиће свој присутној деци.  „У школама где присуство родитеља није дозвољено, поштујући мере, дошли смо на идеју да своје рецитале снимимо, као и активности које смо имали на часовима посвећене Светом Сави”, истакла је учитељица Славица. У Корнвестхајму су ученици млађе групе, које учи учитељица Славица Симић и старије групе, ученици наставнице Јоване Кнежевић, направили заједнички видео-запис, што су родитељи са задовољством прихватили. У Леонбергу је на часу направљен пано са цртежима ученика, где су цртали лик Светог Саве. Рециталу је претходила презентација, посвећена лику и делу Светог Саве. Са задовољством су рецитоване песме, што је и приказано кроз видео-запис. У Бад Канштату је на исти начин обележена школска слава, а маме Наташа Рајић и Силвија Гавриловић су поделиле своје утиске после погледаног снимка. Наташа Рајић је изјавила, да су родитељи путем видео-снимка, могли да испрате наступ деце. И поред отежаних услова, њихова деца су поносно рецитовала песме у славу и част нашег заштитника Светог Саве. Деци се захвалила са речима:“Хвала децо, испунили сте нам срца поносом и љубављу“. Силвија Гавриловић је похвалила децу и учитељицу за труд и рад, као и жељу да се што пре створе  услови који су били пре пандемије. Завршни рецитал је извела група у Штутгарту. Рецитовали су, одглумили један драмски текст, представили цртеже које су радили претходног часа.

Ученици српске допунске школе из Лудвигсбурга, Винендена, Шорндорфа, Еслингена, Зинделфингена и Штутгарта су и ове године  прославили своју школску славу. У част првог српског просветитеља и архиепископа ученици су на часовима учили о животу Светог Саве, цртали његов лик, читали легенде и приче, учили песме. Наравно, неизоставно је било и певање химне Светом Сави. У немогућности да се одржи свечана Академија, ученици су заједно са својом учитељицом Валентином Дамјановић направили филм којим су обележили школску славу. Кроз филм су обухваћене све активности кроз које су ученици у протекле три недеље уложили труд да науче и опишу живот Светог Саве. Велики број цртежа је додатно улепшао и употпунио видео-запис, као и химна коју су отпевали, док су ученици из Штутгарта кроз групни рад направили плакат, који је употпунио и улепшао зидове учионице у цркви. На сам дан Светог Саве, 27.јануара, родитељи и деца су имали прилику да погледају оно што су ученици снимили.  Родитељи су изразили своје задовољство кроз позитивне  коментаре и тиме исказали   захвалност учитељици за уложен труд и лепоту дечије  жеље и мотивације  да се што боље представе. Тако је и Весна Сајић, родитељ ученице из Лудвигсбурга рекла: „Са радошћу подржавам идеје као што је снимање оваквих материјала. На такав начин, чак и у овим пандемијским условима, нашој деци је омогућено да учествују у обележавању наших празника и традиционалних вредности, као што је и живот и рад наших светитеља“. Ученица Јелена Сајић је такође изнела своје утиске: „Са нашом учитељицом Валентином снимали смо видео о Светом Сави, који је био наш први учитељ. Хвала му што данас имамо нашу српску школу“.

Ученици учитељице Јоване Кнежевић су  рецитацијама, певањем, а неки и сликањем, показали и доказали да следе стопе нашег духовног вође учешћем у кратким видео-записима. На Светог Саву свака група имала је прилику да погледа филм ученика који су, надахнути Савином љубављу, са поносом прихватили свој задатак. Задовољни су били сви, како ученици, тако и њихови родитељи, који су са одушевљењем испратили  снимак, који сигурно никога није оставио равнодушним. Низале су се песме и рецитације, извођене из најдубљег и најчистијег у нама – душе и срца, а Химна Светом Сави орила се у домовима ученика, баш као у сали пуној публике. Клаудија Трипковић, мајка ученице Миле из Ројтлингена, рекла је: „Нажалост, ни ове године школска слава није могла да се одржи традиционалном приредбом у Штутгарту. Утолико сам захвална наставницима што су се потрудили да, упркос отежавајућој ситуацији, подстакну своје ученике да науче песмице у част нашег Светог Саве и да очувају српску светињу, обичаје и наслеђа Немањића. Видео-снимак је сјајан и приказује дивну децу, која заслужују сваку похвалу и признање за достигнућа. Они су на правом путу. Хвала, децо!“ Мила је на то још додала: „Дивим се Светом Сави, његовој храбрости, делима и безусловној љубави према свом српском народу. Зато је лепо што има толико песама и прича о њему, што га се сећамо, славимо и што нам показује како „корачамо“.“Чувајући ћирилицу, српску историју и традицију од заборава, ученици су још једном доказали да су достојни речи нашег ученог и мудрог владике Николаја Велимировића, који је једном приликом рекао: Образован човек је онај који носи образ, лик Божји у својој души и стид на свом лицу. За таквог ми Срби кажемо да је образован или образит човек.“

Првом српском учитељу, просветитељу и архиепископу, Светом Сави, учитељица Наташа Миленковић је посветила три наставне недеље.Током прве недеље, на часовима предмета Моја отаџбина Србија, детаљно је обрађена тема: „Србија у доба Немањића“. Ученици су показали велико интересовање  за историју нашег народа, а преко квизова, питања и асоцијација извршена је повратна информација усвојеног знања, које је на високом нивоу. На часовима српског језика обрађене су легенде и приче о Св. Сави: „Златно јагње“, „Свети Сава и ђаци“;“Ради, па ћеш имати“, „Свети Сава и сељак који је тражио срећу“, „ Молитва светитеља Саве“, „ На Светог Саву“ и многе друге приче и песме. Током часова предмета Основи српске културе и традиције обрађена је „Светосавска химна“. У склопу ваннаставних активности ученици су били ангажовани за припремање приредбе и снимање видео-записа на тему: „Спасиоче, храниоче, Саво мироношче…Теби се моле деца твоја!“ У филму су учествовали ученици из Ројтлингена, Улма, Кирхајма, Ајслингена, Калва и Зинделфингена. У Ројтлингену су учествовали Ана и Давид Петровић, Мила Илић, Сара Кременовић, Анђелина Керк, Дејан Кинчес, Ана Трипковић и Ненад Дураковић. У снимању филма учествовали су и ученици из Улма: Доминик Видојковић, Матија Ћулибрк, Анђа Прерадовић, Петра Зеленбаба, Јанко и Богдана Голубовић и Јан Карић. Ученици су са одушевљењем прихаватили идеју и учешће у филму. Ученици из Кирхајма су поред снимања филма, припремали и приредбу: Ванеса и Аналена Милер, Валерија Станисављевић, Ива и Мила Цветановић и Ања Ристић. У Ајслингену је у склопу филма припремљен и сценски приказ: „Златно јагње“. У филму су учествовали: Виктор, Ника, Викториа и Вук Маринковић, Атина Сканикас, Максимилиан Станојевић, Александра и Кристина Штегер, Мила и Даниел Коларски, а поред наведених ученика на приредби су учествовали и Никола Ристић, Лука Џодић и Драгана Иветић.Ученици из Калва који су учествовали у филму су: Никола  Дамиан Херзог, Лара Ђукић, Адриана Лепле, Лаура Дел Регно и Лазарија Ристић.  У снимању филма учествовали су и ученици из Зинделфингена: Леа Јањетовић, Леа Вучковић, Душан Дашић, Марко Мојовић, Максим Хартл, Михајло Милошевић, Уна и Алекса Ивановић, Марко Стегић, Давид Петровић. Приредба је одржана 27.01.2022. у срспкој православној цркви у Гепингену, а учествовали су ученици из Кирхајма и Ајслингена. Ивана Ристић, мама ученика Оливера и Ање Ристић, који наставу похађају у Кирхајм,у  изнела је свој утисак о приредби.  „Било је заиста предивно, сва су деца лепо рецитовала, а посебно су најмлађи били врло интересантни. Лепо су казивали стихове, помало стидљиво, али уједно и  храбро извели свој задатак.“ Ника Маринковић, ученица петог разреда у Ајслингену, водитељ приредбе у цркви је истакла: „Мојој породици и мени је било веома драго што смо учествовали на приредби поводом  школске славе. Имали смо трему, али смо ипак желели да овај посебан дан обележимо као што се и у Србији Свети Сава прославља. Осећали смо се као да смо у Србији захваљујући нашим другарима и учитељици Наташи Миленковић. На снимању филма је било интересантно, смејали смо се и уживали. Било је супер, нисмо имали публику у учионици за време снимања, тако да нисмо имали трему. Било је забавно и једва чекамо нови изазов.“ Филм је произвео дивне утиске и коментаре свих родитеља у свим наставним групама. Родитељи су поносни на своју децу, а деца срећна и задовољна јер су својим учешћем поручили да је светосавски пут наша снага и извор и да “другог пута нема”, сем Савиног.

Обележавање Савиндана у осталим градовима Баден-Виртемберга

Учитељица Биљана Анђелковић је са својим ђацима такође обележила Савиндан.  Свечане Академије није било, већ су деца отпевала химну и рецитовала. Ипак сечење колача, певање химне и рецитал су били свечаност која се памти. У Филингену,  Зингену и Албштату је пресечен колач где су деца учествовала у рециталу и певању химне Светом Сави. Придружили су се и ученици из Гајзингена и тиме употпунили кратак програм. У Фрајбургу на дан Светог Саве је у учионици уз певање химне, презентације, читање песама и текстова, обележен празник јер су ученици били у мањем броју због тренутне ситуације. На задовољство ученика, родитеља и свих присутних свечано је обележен празник нашег просветитеља Светог Саве.

„Велики празник посвећен деци и наставницима је био обележен у ново осликаној сали у Филингену. Иконописци су осликали  салу тако да је сад то велики Храм “. „ Деца су лепо научила песмице, хвала им велико, хвала и свештенику и учитељици“, изјавили су присутни родитељи. Теодорова мама, Мелинда Аранђеловић из Филингена је за медије изјавила: „ Било нам је лепо данас. Штета што није више деце учествовало и што фолклор није могао да наступа, због ове короне. Срећни смо што смо и оволико успели. Теодор се јако трудио да научи песмицу. Све у свему, мени је баш било лепо“. Свечано и скромно, као што је био и Свети Сава, обележили смо највећи празник српске школе  и свих православних верника.

Поводом школске славе Светог Саве одржана је Светосавска академија у српској православној цркви „Света Петка“ у Карлсруеу, 27. јануара 2022. године у 18 часова, након сечења славског колача и беседе оца Александара Шкорића. . Учествовали су ученици из свих група учитељице Славице Ступар (Пфорцхајм, Раштат, Карлсруе, Гагенау, Брухзал и Баден-Баден). Наслов овогодишње прославе је „Спасиоче, храниоче, Саво мироношче… Теби се моле деца твоја!“. Рецитал је започео поздравном речју ученика Богдана Миладиновића и честитањем славе. Уследила је Светосавска химна, рецитал, хорска песма „Ко удара тако позно“ са солистом Милицом Мајсторовић. Посебну радост причинила је ученица Валентина Николић из школе  у  Баден-Бадену која је освојила друго место на литерарном конкурсу Центра за расејање „Свети Сава“ на тему „… и различак је цвет“. Она је тим поводом изјавила да не може да верује да је добила награду и да је веома поносна и срећна! Сходно мерама које су на снази, на Светосавској академији је учествовало мање ученика него пре две године. И публика је била у ограниченом броју. Родитељи Јелена Алексић, Љиљана Хагер, Дара Малетсас, Мара Никић, Снежана Мицић, Ирина Поповић, Жарко Лазић.. своје задовољсто поводом славе и Академије изразили су кроз честитке упућене деци, оцу Александру Шкорићу и учитељици Славици Ступар. Посебно су похвалили целокупну организацију. Свештеник Александар Шкорић је традиционално поделио деци светосавске пакетиће, које је обезбедила српска православна црква, чиме  је овај свечани догађај и завршен.

Ученици наставнице мр Ксеније Гаћиновић из Манхајма, Хајделберга и Хајлброна су ове године због епидемиолошких мера одлучили да узму учешће у другачијој форми приказа Светог Саве и његове целокупне задужбине српском народу. Уз креативни рад свих, створен је један посебан драмски краткометражни играни филм, за чији сценарио је била заслужна наставица мр Ксенија Гаћиновић. Ранијих година рад ових ученика је увек био препознатљив кроз изузетну драмску и специфично конципирану форму која није садржала набацивање разних садржаја које имају за тему Светог Саву, већ увек неку драмску причу и приказ Светог Саве из различитих углова испоштујући увек драмску форму приказа са јасним почетком, заплетом и расплетом. Ове године је био посебан изазов, јер је морало да се и употреби техничко знање монтаже, снимања и режије. Ученици су се не само припремали драмски за своје улоге, већ и за само играње својих улога испред камера. Одабране су приватне просторије које су могле да обезбеде да се глуми без маски са костимима. Сам Савидан је имао своју организацију и премијеру истог филма ученицима и родитељима, а дружење се наставило у дворишту цркве у Манхајму где је наш отац Марко деци поделио пакетиће. Мајка ученице Таре и Неве Радосављевић,Андреа, се посебно осврнула на сам процес снимања: „ Ми смо навикли на драмски приказ и рад наше наставнице Ксеније, али овај нови начин је додао још једно искуство свима, али изнад свега деца су се сјајно забавила и дружила током снимања.“ „Пружајући деци могућност да кроз стручно вођење могу да осете различите креативне приказе и драмске форме упознајемо их са различитим видовима и саме реализације садржаја и на неки начин различитим начинима учења истог.“, рекла је наставница мр Ксенија Гаћиновић.

aleksa
Author: aleksa