Loading...
×

Просветне вести

… и различак је цвет

… и различак је цвет

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Да ученици српске допунске школе у Баварској и Баден-Виртембергу са жаром и љубављу негују свој матерњи језик, показују њихова учешћа на разним литерарним и ликовним конкурсима. Тако су и на недавно завршеном литерарном конкурсу  на
тему “… и различак је цвет” који је расписао Центар за Србе у расејању
“Свети Сава” из Београда за 2021. годину, учествовали и ученици допунске наставе на српском језику у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска, која је у организацији  Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Радост учествовања је постала још већа након одлуке жирија да управо две ученице из наведених покрајина у СР Немачкој буду награђене за своје радове.

Ученица осмог разреда допунске школе на српском језику Стела Сабо, освојила је треће место на задатом конкурсу. Наставница Александра Цветковић дала јој је смернице како би рад требало да изгледа. „Стела није имала потешкоћа да напише рад. Врло је талентована, креативна, а рукопис јој је попут калиграфије. Стела је савршенство упаковано у мало биће.“, закључила је наставница.

„Идеја да се направи један конкурс за децу српског порекла која су се одселила у друге државе ми се јако допада. То је један перфектан начин да се деца мотивишу за рад и усавршавање српског језика. Ја сам врло срећна што сам имала прилику да учествујем у овом конкурсу.“, прокоментарисала је Стела.

Поводом добијене награде, Стелини родитељи, Душица и Нимрод Сабо, прокоментарисали су: „ Ми као Стелини родитељи смо веома срећни јер је наша Стела уопште имала прилику да искаже своје литерарне способности. Врло смо изненађени њеним талентом, а њеним успехом смо неизмерно поносни. Захваљујемо се наставници Александри Цветковић, на прилици да наша деца буду део овако лепог пројекта и надамо се да ће их бити и убудуће.“

Наставница Славица Ступар такође је послала  на горе поменути литерарни конкурс радове својих ученица Валентине Николић из Баден-Бадена и Мине Гарић из Гагенауа. Одлуком жирија, чији је председник била Весна Алексић, књижевница за децу, Валентина Николић из Баден-Бадена, освојила је друго место.

Председница жирија је упутила писмо учесницима и њиховим наставницима, где је изнела своје импресије и честитке.  Реченицом  „Тамо далеко …сви који чувају своје писмо, чувају и своју памет и срце…“, истакла је важност учешћа и неговања свог матерњег језика.

Валентини и њеној мами резултате конкурса саопштила је наставница Славица.  Валентина је том приликом и рекла: „ Учитељице, хвала пуно за прилику коју сте ми дали да учествујем на конкурсу и за поверење и помоћ које сте ми пружили. Не могу да верујем да сам освојила другу награду“! Мама Виолета Николић и наставница Славица Ступар су веома срећне и поносне због Валентине. “Она је иначе веома добра девојчица и врло успешна на многим пољима. Српску допунску школу радо похађа, без обзира што је до школе дели педесетак километара”, истакла је наставница Ступар. На крају свог литерарног рада Валентина нам је поручила: „Буди као цвет, прелеп и јединствен“!

Центар за Србе у расејању “Свети Сава” из Београда и госпођа Радмила Кунчер, председница Центра, организовали су 31. јануара 2022. године онлајн завршно вече, где су победници конкурса имали част да прочитају своје литерарне радове и разговарају о њима. На дружењу са децом била је присутна и председница жирија, књижевница за децу Весна Алексић. Она је том приликом истакла  да деца веома лепо пишу, да је конкуренција била велика и да је било веома тешко одредити победнике. За све радове који су пристигли на њихову адресу имала је,  као и сви присутни, само речи хвале.

И тако за сам крај  „До следећег конкурса остаћемо цвеће које се креће!“, како је и сама Стела написала један стих у свом литерарном раду.

Аутори текста: Александра Цветковић, Славица Ступар и Татјана Поповић


aleksa
Author: aleksa