Loading...
×

Просветне вести

Ученици допунске наставе на српском језику у Базелу посетили градску библиотеку

Ученици допунске наставе на српском језику у Базелу посетили градску библиотеку

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Ученици српске допунске школе у Швајцарској који наставу похађају у Готхелф школи у Базелу посетили су у среду 16. фебруара 2022. градску библиотеку Св. Јохан Јукибу.

Ова специјализована библиотека за децу и младе нуди књиге и друге медије на преко 50 светских језика. У њој се огледају језичка и културолошка разноликост Базела.

Директорка библиотеке госпођа Морин Сен дочекала је 22 ученика српске школе са њиховом наставницом Данијелом Глишић.

На почетку су ученици кроз занимљиву радионицу упознати са понудом књига на различитим језицима света, а затим их је повела у обилазак просторија библиотеке.

Посебну пажњу директорка је посветила понуди књига на српском језику: осим сликовница и бајки за најмлађе, библиотека нуди књиге за младе, стрипове и тематске књиге; као посебно интересантне издвојене су двојезичне, српско – немачке књиге.

Ученике који поред српског имају и други матерњи језик, као што су италијански, чешки или тајландски упознала је и са том понудом. Како ученици у Базелу као први страни језик уче француски, директорка је нагласила да је избор књига на француском заиста велики. Након тога деца су могла сама да истражују. Са наставницом су у читаоници читали одабране књиге.

Била је ово лепа прилика да се у оквиру наставе на српском језику као матерњем обрати пажња на вишјезичност ученика, који редовну школу похађају на немачком језику, а такође су свакодневно у контакту са друговима који потичу из најразличитијих култура. Неговање културе читања на матерњем језику основни је циљ наставе у српској допунској школи и овом посетом се у потпуности допринело остваривњу тог циља.

aleksa
Author: aleksa