Loading...
×

Просветне вести

Ученици из Франкфурта на Мајни учествовали у пројекту „Бојама кроз ћирилицу“

Ученици из Франкфурта на Мајни учествовали у пројекту „Бојама кроз ћирилицу“

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У складу са околностима изазваним пандемијом и уз придравање са епидемиолошких мера које прописују надлежене институције, у Франкфурту на Мајни реализован је  пројекат Бојама кроз ћирилицу  на велико задовољство ученика као и извођача Пројекта.

У оквиру пројекта који је реализован током новмебра 2021. године, изведене су три радионице 06. 11. 13. и 20. новмебра 2021. године, а изложба радова насталих за време радионоца организована је 27. новембра 2021. године у галерији Вест-Кунст у Франкфурту на Мајни. У радионицама је учествовало укупно 44 учесника који похађају Допунску наставу на српском језику. Пројекат Бојама кроз ћирилицу заснован је на потреби неговања ћириличног писма и калиграфије. Осим уметничке вреднсности, калиграфска техника има свој културни и историјски значај у српској традицији. Овим пројектом учесници су се упознали са основима калиграфије и њеног значаја у српској култури. Поред неговања ћириличног писма, оспосовљавања ученика за примену једноставних калиграфских техника и развијање вештине цртања орнамената, пројекат је имао за циљ и јачање вештина за учешће у групном раду.

Пројекат Бојама кроз ћирилицу подржан је од стране Министарства за културу и информисање Републике Србије, а реализатори пројекта су академски сликари Споменка Алечковић и Сава Букинац.

Радионице су биле унапред добро припремљене преко мреже Допунске наставе на српском језику и удружења српских грађана у Франкфурту на Мајни, што је омогућило планирање активности у складу са циљевима Пројекта. Из техничких и епидемиолошких разлога Пројектом су реализоване три радионице са по 16 учесника. На унапред припремњеном материјалу учесници су у временском периоду од два сата могли да изразе своју креативност и ликовне вештине у складу са својим узрасним могућностима. Учесници су веома зинтересовано и посвећено учествовали у раду, што је резултирало веома креативним и разноврсним ликовним продуктима насталим у групном раду учесника. У току рада ученици су се упознали са изгледом ћириличног калиграфског писма и техником украшавања слова орнаментима. Видљиво је било задовољство како деце тако и родитеља пројектом који је по први пут изведен на овим просторима.

Након одржаних радионаца учесници су имали прилику да промовишу своје продукте на изложби која је отворена 27.новембра 2021. године и трајала је до 12. децембра 2021. године.

У оквиру изложбе ученици Допунске наставе на српском језику извели су краћи програм на тему ћириличног писма и кроз рецитације, дрмаске приказе и песму употпунили су овај догађај. Сви учесници радионоца добили су калиграфски ручно исписане српске кратке умотворине (пословице и изреке)  као успомену и подсећање на учешће у радионицама.

aleksa
Author: aleksa