Loading...
×

Просветне вести

Дан сећања на жртве Холокауста – Комеморативно-едукативни програм

Дан сећања на жртве Холокауста – Комеморативно-едукативни програм

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/dan-secanja-na-zrtve-holokausta-komemorativno-edukativni-program/

Поводом Јом ХаШоа, Дана сећања на жртве Холокауста, који се у Израелу обележава 6. маја, и поводом Дана сећања на жртве Холокауста у Београду, који се обележава 10. маја, Хавер Србија организује дводневни комеморативно-едукативни програм. Комеморативно-едукативни програм одржаће се 7. и 8. маја, са почетком у 19 часова, путем Zoom платформе.

Агенда програма:

Уторак, 7. мај 2024. – 19:00-20:30
ШТА (НЕ) ВИДИМО? – Нада Бањанин Ђуричић
Ово предавање бавиће се темом Холокауста из једне другачије перспективе. Током предавања приказаћемо скицу једног школског часа, тј. приказ едукативне радионице о Холокаусту и споменичкој култури уз употребу визуелних стимулуса.

Среда, 8. мај 2024. – 19:00-20:30
Јеврејска мисао и вера после Холокауста, Др Драгана Стојановић
Холокауст је, и након осамдесет година, и даље препознат као место трауме – како у контексту личног и колективног наслеђа, тако и у областима халахичких, филозофских и академских студија. Један од можда најизражајнијих трагова које је Холокауст оставио на јеврејске заједнице, пре свега на преживеле и њихове потомке, је интензивирање преиспитивања самог појма вере после Холокауста. Може ли се након Холокауста и даље веровати у Бога и на који начин?

Како ово питање није заобишло ни јеврејске рабине и филозофе, ова радионичарска и предавачка сесија истражиће промишљања и решења које су Мартин Бубер, Елиезер Берковиц, Емил Факенхајм, Мордекај Каплан и други предлагали када је у питању вера након Холокауста. Као што је то и уобичајено у јеврејском учењу, све дилеме и питања публике биће добродошли.

Програм се одвија преко Zoom платформе. За учешће у програму потребно је попунити пријавни формулар на следећем линку: https://forms.gle/YGmzZyAmyqcAcXWh6 најкасније до краја дана у понедељак, 6. маја. Zoom линк ће бити послат свим пријављеним учесницима и учесницама у уторак, 7. маја, у преподневним часовима.

aleksa
Author: aleksa