Loading...
×

Просветне вести

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/dan-secanja-na-zrtve-holokausta-genocida-i-drugih-zrtava-fasizma-u-drugom-svetskom-ratu/

Један од значајних датума из прошлости је 22. април, јер је тог дана 1945. године, извршен пробој логораша из логора Јасеновац. То је у Србији Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Посвећен је сећању на жртве масовних  злочина, на страдање Срба, Јевреја и Рома.

Култура сећања обухвата начине на које друштво чува, преноси и обрађује своје сећање на прошлост. Укључује обележавање датума и догађаја, изградњу споменика, образовне активности и уметничко изражавање. Култура сећања, између осталог, служи  формирању колективног сећања и колективног идентитета.

Министарство просвете и Завод за унапређивање образовања и васпитања установили су репозиторијум ресурса посвећен култури сећања. Репозиторијум се налази на адреси zuov.gov.rs/kultura-secanja.

Циљ овог репозиторијума јесте пружање системске подршке наставницима и ученицима који реализују наставне и ваннаставне активности посвећене теми прошлих ратова, уз пијетет према жртвама свог али и свих других народа.

Неговање културе сећања представља нашу обавезу како би остварили културу мира која нас обавезује у садашњости и будућности. Наставници ресурсе и материјале са ове странице могу користити као оквир за проучавање догађаја из прошлости уз разматрање како ти догађаји обликује садашњост. Подучавање и учење о геноциду над Србима, Ромима и Холокаусту Јевреја пружа суштинску могућност за подстицање критичког мишљења, друштвене свести и личног напредовања.

Конкурс „Холокауст-култура сећања“

Погледајте радове ученика основних и средњих школа који су пристизали на Конкурс „Холокауст-култура сећања“, њихов одговор на тему „Жене у Холокаусту“. Погледајте како су своја размишљања о трагедији тог времена преточили у документарну позоришну представу „Невидљиви споменици: Приручник за читање града“.

Холокауст култура сећања – Жене у Холокаусту – https://www.jevrejskadigitalnabiblioteka.rs/handle/123456789/2785

Невидљиви споменици: Приручник за читање града – https://www.youtube.com/watch?v=0a5Pe8td1k0

aleksa
Author: aleksa