Loading...
×

Просветне вести

XII Међународни симпозијум „Интердисциплинарност логистике и саобраћаја”

XII Међународни симпозијум „Интердисциплинарност логистике и саобраћаја”

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У Београду је 1.10.2022. године завршен XII Међународни симпозијум „Интердисциплинарност логистике и саобраћај”.

Тродневни скуп инжењера саобраћаја, стручњака из области логистике, саобраћаја и транспорта и наставника средњих стручних школа из подручја рада Саобраћај окупио је преко педесет учесника из Републике Србије, Републике Словеније, Републике Хрватске, Републике Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе и Републике Северне Македоније.

Заједничка организација Заједнице саобраћајних школа Републике Србије и Завода за унапређивање образовања и васпитања крунисана је изузетно квалитетним програмом скупа и презентацијама преко тридесет стручних радова.

Учесницима симпозијума су се обратили и др Златко Грушановић, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања, др Габријела Грујић, помоћница министра, Сектор за дуално образовање и васпитање, Милош Благојевић, помоћник министра, Сектор за средње образовање и васпитање, Мирослав Мацура председник Заједнице саобраћајних школа Републике Србије, проф. др Срђан Љубојевић начелник катедре за саобраћај и транспорт Војне академије, Неђо Мандић, председник  Пословног удружења „Међународни транспорт” и Бранко Стаматовић в.д. директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Аутори и учесници анализирали су савремене трендове у развоју логистике и саобраћаја и акуелне теме из безбедности у саобраћају, заштите животне средине и урбане мобилности. У центру интересовања били су реализација наставног процеса, примери добре праксе и међународни пројекти у средњем стручном образовању у подручју саобраћаја. Зборник радова са симпозијума досупан је на званичној интернет страници симпозијума.

Изузетан допринос симпозијуму дали су представници Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, Војне Академије и Савета за безбедност саобраћаја Републике Северне Македоније истицањем примера успешне сарадње са саобраћајним школама, наставницима и ученицима. Значајну подршку реализацији симпозијума дали су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Пословно удружење „Међународни транспорт”.

Посебан значај носи чињеница да је симпозијум организован у Републици Србији у тренутку обележавања стогодишњице средњег стручног образовања из области саобраћаја, љубилеја који је обележила Железничка техничка школа у Београду.

Учесници скупа упознали су знаменитости Земуна у пратњи водича, организовано у сарадњи са Туристичком организацијом општине. У позоришту Пинокио заинтересовани учесници симпозијума гледали су извођење позоришне представе „Москвичем до пакла” која се приказује ученицима средњих школа у оквиру пројекта превентивно-едукативних активности Агенције за безбедност саобраћаја за младе учеснике у саобраћају.

Учесници су путем електронског упитника високо оценили квалитет и реализацију програма симпозијума. Наредни симпозијум биће организован у Републици Северној Македонији од 28. до 30. септембра 2023. године.

aleksa
Author: aleksa