Loading...
×

Просветне вести

Наставничко веће Српске допунске школе у Швајцарској

Наставничко веће Српске допунске школе у Швајцарској

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

У недељу, 25. септембра, 2022. у просторијама Амбасаде Републике Србије у Берну одржана је прва седница Наставничког већа Српске допунске школе у Швајцарској за школску 2022/2023. годину. Уз три нове колегинице, наставнички тим у Швајцарској броји 19 чланова, а наставом руководи координаторка Биљана Букинац.

На почетку састанка присутне је поздравио Амбасадор Републике Србије у Швајцарској господин Горан Брадић, захвалио наставницима на досадашњем ангажовању, пожелео добродошлицу новим наставницама и успешан почетак школске године целом тиму. Координаторка наставе на српском језику госпођа Биљана Букинац захвалила је господину Брадићу на изузетно доброј сарадњи и великој подршци коју Амбасада пружа у организацији рада српске школе.

На седници су размотрене важне теме и питања у вези са новим Правилником о извођењу васпитно образовног рада у иностранству, организацијом рада, вођењем педагошке евиденције, увођењем нових колегиница у посао, стручним усавршавањем наставника и сарадњом са швајцарским образовним институцијама и просветним властима.

Анализиране су и позитивно оцењене  и активности реализоване током лета у организацији МПНТР: семинар „ Савремени изазови наставе српског као завичајног језика“ и манифестација „ Лето у завичају“ која је одржана током лета у Тршићу, за ученике који похађају наставу на српском језику у  дијаспору. Наставници су истакли важност подршке коју пружа  Министарство просвете, науке и технолошког развиоја Републике Србије и настојање да се унапреди квалитет наставе и ојача веза деце која одрастају у дијаспори са Србијом кроз овакве манифестације.

Настава на српском језику у овој школској години изводи се у 182 групе   места широм Швајцарске, а до сада је уписано преко 1300 ученика. Са радом је започела и нова група у Алтштетену ( кантон Сен Гален), а након двогодишње паузе ученици у Женеви опет похађају наставу у учионици. Такође се у многим групама бележи повећање броја уписаних ученика. И ове школске године наставници ангажовани у Швајцарској, наставиће  мисију неговања српског језика, културе и традиције и својим ученицима приближиће део Србије.

Подаци о местима и терминима наставе, као и контакт подаци наставника који изводе наставу, доступни су родитељима на сајту Амбасаде Републике Србије.

aleksa
Author: aleksa