Loading...
×

Просветне вести

Видовданска свечаност у Франкфурту

Видовданска свечаност у Франкфурту

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/vidovdanska-svecanost-u-frankfurtu/

У пуној сали Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту на Мајни, 1. јула 2023. године, приређена је традиционална Видовданска свечаност на којој су ученицима осмог разреда Допунске наставе на српском језику у немачкој покрајини Хесен додељена уверења о завршеном посебном програму основног образовања и васпитања у иностранству. Школску 2022/23. годину је завршило тридесет и два мала матуранта.

На почетку свечаности , присутне ученике, њихове родитеље и госте је поздравио и пожелео добродошлицу генерални конзул г. Бранко Радовановић. Указујући на значај неговања и очувања матерњег језика као и развијања свести о националном идентитету, г. Радовановић је честитао ученицима завршетак основног образовања у иностранству и захвалио се родитељима на одговорном односу  према неговању метерњег језика. Генерални конзул је изразио велико задовољство због све већег броја ученика који похађају наставу на српском језику.

Присутне је поздравила и координаторка васпитно-образовног рада у иностранству гђа Биљана Букинац, истакла значај наставе на матерњем језику и своје обраћање завршила речима великог Душка Радовића ,,Чувајте српски језик свакога дана по мало, српски језик нема никог другог осим нас“.

Уследио је део програма  који су са својим наставницима Бојаном Ракоњац, Соњом Зрнић, Татјаном Милановић и Владимиром Живановим припремили ученици из 27 наставних група у Хесену. Ученици су надахнуто рецитовали и певали о свом пореклу и завичају својих предака. Тако је на најбољи начин обележен завршетак школовања на матерњем језику и један део одрастања малих матураната.

Уверења и  књиге су ученицима доделили генерални конзул г. Бранко Радовановић и њихови наставници. Након фотографисања, у завршном делу свечаности,  приређен и коктел у дворишту Конзулата.

Наставници су поносни  јер су испратили генерацију ђака, чувара српског језика, културе и традиције у расејању. Такође су изразили посебну захвалност господину Бранку Радовановићу и запосленима у Генералном конзулату Србије у Франкфурту на Мајни који   заједничка кућа за целу српску заједницу.

Соња Зрнић, наставница

aleksa
Author: aleksa