Loading...
×

Просветне вести

Видовданска академија у Штутгарту

Видовданска академија у Штутгарту

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/vidovdanska-akademija-u-stutgartu/

И ове године традиционално је одржана Видовданска академија за све ученике допунске наставе на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг, чија је настава у организацији Министарства просвете Републике Србије,  уз подршку Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту и Српске православне цркве у Штутгарту.

У суботу 24. јуна 2023. године у Штутгарту се окупило око две стотине ученика да прослави наш велики празник – Видовдан. Осим прославе Видовдана, мотив ове дивне манифестације јесте и свечано уручивање Уверења ученицима завршног разреда допунске наставе на српском језику, а сваки од њих добио је на поклон и сет оловака са угравираним написом „Генерација 2022/2023“.

Учесници програма Академије били су ученици и наставнице допунске наставе на српском језику покрајине Баден-Виртемберг, играчи КУД „Слога“ и КУД „Морава“ из Штутгарта, као и родитељи ученика допунске наставе на српском језику.

Сада већ традиционалан скуп поздравио је и подржао генерални конзул Драган Димитријевић, који је свим ученицима завршног разреда честитао на успеху, а осталим ученицима пожелео срећу и истрајност у мисији очувања српске културе и традиције. Искористио је прилику да се захвали свим ученицима, учитељицама, родитељима, као и свештеницима Српске православне цркве у Штутгарту, истакавши да без њих српска допунска школа не би била на овако завидном нивоу на ком је сада.

Догађај је благословио Миленко Бакмаз, свештеник православне цркве у Штутгарту, а све ђаке саветовао рекавши: „Јесте да је онима који завршавају српску школу један пут завршен, али оно због чега смо данас овде, јесте у част светога кнеза Лазара, да се научимо оним хришћанским и божанским принципима који треба да буду на првом месту. Нека нам је пут који нам је оставио кнез Лазар не само у знак сећања, већ и пример који треба да следимо.“

Пред сам почетак приредбе присутнима се обратила и Татјана Поповић, координатор допунске наставе. Након што је поздравила окупљене, посебно ђаке српске допунске школе, те истакла важност обележавања Видовдана, а потом се захвалила Министарству просвете Републике Србије, ГК Републике Србије у Штутгарту, Српској православној цркви, драгим родитељима и свим српским заједницама који су пријатељи српске допунске школе у Баден-Виртембергу.

Након поздравних речи, Видовданска академија свечано је отворена песмом „Ово је Србија“, коју су емотивно и веома надахнуто извеле ученице Исидора Рајковић, Елена Јанковић и Аница Кочић у пратњи хора.

Док су бином марширале чете ученика, низале су се песме и рецитације, извођене из најдубљег и најчистијег у нама – душе и срца.

„Ој, Косово, Косово“ „Над колевком Балкана“, „Ја нисам човек“, „На Газиместану“, „Кнез Лазар, по други пут међу Србима“, „Божур“, „Молитва“, „Разговор са Косовом“ само су неке од песама које су се тог дана нашле на репертоару.

Осим ученика допунске наставе, Академију су својим наступом улепшали и играчи КУД „Морава“ и КУД „Слога“. „Игре из Ужица“ и „Шаљиве игре из Србије“, којима су се представили, изазвали су одушевљење и снажне утиске међу присутнима, чији је набољи показатељ огроман аплауз којим су испраћени са бине.

У истом маниру Академија је и завршена. Песма „Ораховцу, башто рајска“, коју су у један глас отпевале мајке ученика у пратњи хора и ученице Ане Јергић са виолином,  пропраћена је громогласним аплаузом, након које су испраћени гости ове свечаности.

Одушевљење нису крили ни ученици ни њихови родитељи. Мајка Вељка Поповића, ученика другог разреда, пренела је своје утиске са Академије: „Свиђа ми се што су учитељице све ово организовале. Хвала им много јер нам то значи. У срцу ми је много лепо и драго кад овако нешто видим. Поносна сам на свог сина, који је учествовао у програму. Хвала учитељици Славици Ступар.“

И отац Анице Кочић, ученице осмог разреда, поделио је своје мишљење о српској допунској школи: „Моја ћерка Аница ове године завршава српску школу, због чега смо јако срећни, али и тужни, јер више неће моћи да учествује у разним активностима. Увек сам био спреман да помогнем да се организују приредбе и дечје игре. Срећан сам што имамо српску школу, где су деца упућена на другу децу и тако уче српски језик. Видовданска академија је нешто што нас сваке године окупи и подсети на нашу историју и културу.“

Будући да је читава манифестација била у знаку Косова, „најскупље српске речи“, како ученици и наставнице тако и публика са узбуђењем пратили су програм, који засигурно никога није оставио равнодушним. Чувајући ћирилицу, српску историју и традицију од заборава, ученици су још једном доказали да су достојни речи нашег ученог и мудрог владике Николаја Велимировића, који је једном приликом рекао: Образован човек је онај који носи образ, лик Божји у својој души и стид на свом лицу. За таквог ми Срби кажемо да је образован или образит човек.“

Извештај сачинила Јована Кнежевић

aleksa
Author: aleksa