Loading...
×

Просветне вести

Успешно реализован 2. део пројекта „ Лето у завичају“

Успешно реализован 2. део пројекта „ Лето у завичају“

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Други део пројекта „Лето у завичају“ који је намењен ученицима српских школа из иностранства и који организује и финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја завршен је свечаном приредбом  и изложбом ликовних радова у недељу, 21. августа. Том приликом ученици су одушевили своје родитеље и публику показујући колико много су научили у претходним данима летње школе.

Домаћин овог великог и значајног пројекта био је Научно-образовни центар у Тршићу, а програм летње школе водила је Марина Јањић, редовни професор Универзитета у Нишу.

Група од 88 ученика који похађају наставу на српском језику  у иностранству, у пратњи својих наставника провела је 7 незаборавних дана у завичају реформатора српског језика и писма. Ђаци  од 1. до 8. разреда, из Словеније, Италије, Француске, Немачке, Швајцарске, Грчке и Енглеске током 6 дана активно су учествовали у језичким и уметничким радионицама, спортским и забавним активностима, као и излетима до манастира Троноше и Бање Ковиљаче, проширујући и употпуњујући на тај начин своја знања из српског језика, традиције и културе. Седмог дана су сви учествовали у завршној приредби на којој су уручене и захвалнице свим учесницима ове летње школе.

Богат и разноврстан програм, који је овог пута проширен и обогаћен фолклорном радионицом, спортским и забавним активностима, квалитетан смештај и храна, љубазно особље, добра сарадња међу свим актерима којима је Министарство поверило овај велики задатак, и пре свега, лепо понашање ученика, њихова позитивна енергија, ентузијазам, љубав према Србији и радост што су добили прилику да буду учесници „ Лета у завичају“ допринели су сјајној атмосфери која је владала од почетка до краја седмодневног боравка. Родила су се и лепа и трајна пријатељства међу вршњацима из различитих земаља.

Много лепих утисака и емоција понели су ови малишани који ће се већ за пар дана вратити у своје школске клупе широм Европе, и који ће својим другарима у српској школи причати о боравку у Тршићу. Како за децу, тако и за све одрасле учеснике летње школе, који су се трудили, да свако у свом домену, допринесе успешној реализацији планираног  и пријатној атмосфери, било је ово драгоцено и несвакидашње  искуство испуњено  позитивним утисцима и емоцијама. Општи утисак је да је тих седам дана у Тршићу срце дијаспоре и срце Србије куцало  у истом ритму.

aleksa
Author: aleksa