Loading...
×

Просветне вести

Учешће представника ЗУОВа на конференцији 5. Дани образовних знаности у Загребу

Учешће представника ЗУОВа на конференцији 5. Дани образовних знаности у Загребу

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/ucesce-predstavnika-zuova-na-konferenciji-5-dani-obrazovnih-znanosti-u-zagrebu/

У току октобра (19. и 20.10.22.) Институт за друштвена истраживања из Загреба организовао је по пети пут конференцију Дани образовних знаности под називом “Како потицати добробит у одгојно-образовном окружењу у изазовним временима?”. Скуп је окупио 143 учесника из Хрватске, Србије, Словеније и Канаде. Уводно пленарно предавање под називом “Које је боје срећа – шта каже праведност?” одржала је др Јелена Врањешевић, професорка Филозофског факултета у Београду. У току дводневног рада одржано је неколико пленарних предавања, затим тематских симпозијума и округлих столова и већи број разноврсних  сесија. У оквиру сесије “Осигурање добробити у школском контексту” саветница Завода, Елеонора Влаховић, представила је рад “Развој психосоцијалне добити ученика кроз ваннанставне активности школа у Србији”, који је настао на основу активности Завода у оквиру пројекта “Јачање васпитне улоге школе” који је био део Акционог плана за спровођење стратегије развоја образовања у Србији до 2020. године.

У склопу конференције одржан је и симпозијум у част професорке Власте Визек Видовић под називом „Развој учитељског идентитета у Хрватској“.Скуп се завршио одржавањем округлог стола „Отпорност и професионална добробит учитеља и наставника у изазовним временима“.

Приказани радови и разговори који су вођени на скупу показали су да у региону, у изазовним временима, постоје  слични проблеми у образовању, као и да постоји сагласност да се посебна пажња мора посветити школовању наставника и развоју њиховог професионалног идентитета.

aleksa
Author: aleksa