Loading...
×

Просветне вести

У знаку Андрића

У знаку Андрића

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/u-znaku-andrica/

Током октобра допунска наставе српског језика у Словенији била је занимљива, креативна и весела. До пуног изражаја дошао је интегративни приступ настави који нам омогућава да повезујемо садржаје из језика и књижевности са историјом, географијом, музиком, игром и ликовним изражавањем. Деца су уживала на часовима, користећи различите материјале и технике (кестен, лишће, пластелин, чачкалице, дугмад, каменчиће, шкољке…) да изразе своје идеје у оквиру теме Јесен, али и као маштовити модни дизајнери. Посебна пажња посвећује се учењу ћирилице, односно, усавршавању писања и читања ћириличног текста, у шта сви наши ђаци улажу велики труд.

Поред тога, октобар је углавном прошао у знаку нашег нобеловца Иве Андрића, захваљујући одличној сарадњи коју допунска настава на српском језику има са Амбасадом Републике Србије, организатором Фестивала Иво Андрић. Ђаци су са својим наставницама (Светланом Тодоровић, Мајом Анђелковић Шегуљев, Драганом Шошкић, Невеном Ступар, Драгом Давид, Тамаром Сврзић, Машом Вукадиновић, Жељком Карановић Бојанић, Јадранком Бети, Славицом Радовановић, Вером Мајсторовић Христић и Јеленом Стефановић) посетили различите догађаје у оквиру Фестивала. Имали су прилике да, у Градској кући у Љубљани, од познатих српских писаца Александра Гаталице и Владимира Пиштала чују важне детаље из Андрићевог живота и сазнају како је Андрић постао велики писац. Посетили су изложбу „Андрић – човек изван времена”, у Парохијском дому у Љубљани, где су могли да виде Андрићеву радну собу и његове личне ствари. Од добитника Андрићеве награде Љубице Арсић и Александра Гаталице  чули су шта је њима значила ова награда, одломке из њихових дела, које су тајне доброг писања и заниљиве приче из света савремених писаца. Овај сусрет је организован у Амфитеатру словенских култура, у Љубљани. Свим поменутим догађајима претходили су часови упознавања ученица и ученика са животом и радом Иве Андрића и обрада његове приповетке „Аска и вук”, из које су ђаци научили о снази и моћи уметности и текста „Мостови”, који указује на лепоту и значај ових грађевина, као и на неопходност повезивања људи и обала.

Поред сарадње са Амбасадом, српска допунска настава може се похвалити и сарадњом са различитим српским удружењима у Словенији. На часовима се говорило о још једном великану српске културе – Михајлу Пупину, будући да је Културно друштво Михајло Пупин из Љубљане обележило 168 година од рођења познатог научника кросом око Бледског језера, на којем су учествовали и ђаци допунске наставе на српском језику. Наши ђаци су извели и пригодан програм у Пупинову част.

Савез Срба Словеније објавио је резултате конкурса Школа ми је најмилија кућа, на којем је награђено тринесторо наших ученица и ученика који су на најлепши начин представили/е допунску наставу на српском језику или написали/е најлепше речи о свом језику.

На приморју су ђацима допунске наставе на српском језику подељени буквари и мапе које је донирало Српско друштво Приморје, а ученице и ученици из Постојне учествовали су на традиционалној манифестацији Поздрав јесени коју организује Културно просветно друштво Никола Тесла, у Културном дому.

aleksa
Author: aleksa