Loading...
×

Просветне вести

У сусрет празницима

У сусрет празницима

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

Божићни и новогодишњи празници су, може се рећи, најзанимљивији период у календарској и школској години. Не радују се само деца, већ и одрасли. Децембарско – јануарски празници учине да сви буду срећнији, веселији и пуни ишчекивања, наде и жеља за следећу годину. Деца се највише радују поклонима, прелепо декорисаним улицама, трговима и свему што ове празнике чини чаробним.

Управо тако је било у српској допунској школи у округу Калсруеа,  а која је у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Карлсруе припада покрајини Баден-Виртемберг у СР Немачкој.

У празничном расположењу уживали су сви ученици и њихова учитељица Славица Ступар. Настава је била великим делом посвећена празницима у децембру и јануару: Светом Николи, Новој години, Детињцима, Божићу. Деца воле ове празнике и доста знају о њима. Сви ученици су желели да испричају како се ови празници прослављају у њиховим породицама. Они млађи, жељно су ишчекивали да заједно са својом учитељицом у оквиру ваннаставних активности, почну са израдом предмета везаних за божићне и новогодишње празнике. Уз новогодишње и божићне песме почели су са израдом прелепих колажа.

Милица Дракулић из Баден-Бадена је правила чизму за Светог Николу и притом је рекла: „Мени Свети Никола увек донесе већи поклон него што су моје чизмице“.

Константин Томић из Карлсруеа питао је своју учитељицу: „Да ли Вам се свиђа моја јелка? Ја мислим да је баш лепа. Молим Вас да је ставите  на пано“.

Матеја Тадић из Раштата је цртао Светог Николу зато што је то његова крсна слава, а Алекса Мајсторовић, такође из Раштата правио је новогодишњу честитку коју ће послати рођацима.

Уз дивне звуке празничних песама, који су праћени певањем дечице и њиховим марљивим радом на колажима,  време пролети. Резултат су задовољна и насмејана дечја лица и маштовити радови вредних руку. Растали су се уз жеље за добро здравље, срећу, успех и пуно љубави у следећој години.

aleksa
Author: aleksa