Loading...
×

Просветне вести

Србија и Португал – упознајемо се преко традиције!

Србија и Португал – упознајемо се преко традиције!

Линк ка вести
Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања

13. 1. 2022. у циришкој школи Зилфелд одржан је заједнички час португалске и српске школе на коме су ученици једни другима представили основне одлике фолклора својих земаља.

Ђаци португалске школе (који су овом приликом били гости српске школе) заједно са својом учитељицом Паолом  Алегри помоћу пузли-цртежа које су сами израдили представили су богатство народних ношњи своје земље, а српска деца су имала задатак да склапају пузле и изаберу ношњу која им се највише допада. Са друге стране, Португалцима су српски ђаци приредили изложбу о српској народној ношњи где су се нашли опанци, јелек, кецеља и шајкаче које су ученици на часовима током децембра направили од глине, а захваљујући подршци родитеља, приказали смо и праве експонате – дечју народну ношњу , тако да су гости имали прилике и да пробају српски јелек. На крају смо одгледали снимак Ансамбла „Коло“ уз напомену да у Швајцарској постоји пуно српских удружења која негују и чувају богатство српског фолклора.

Уједно била је то прилика да се представи застава и писмо своје земље, али и да се размени и научи понека реч на португалском односно српском језику. Ученици на овај начин од малих ногу постају свесни својих националних обележја и богатства културе и уче како да их представе другима. С обзиром на то да одрастају у мултикултуралном друштву, и да се школују у систему који подстиче и подржава поштовање различитости, ученици су лепо прихватили овакав вид наставе изјаснивши се да би волели да сличне часове поделе и са ученицима из других земаља.

На крају смо открили још  једну заједничку особину – а то је пажња госта према домаћину и обрнуто – обе учитељице су  исто размишљале и припремиле  исто изненађење – слаткиши за сву децу!

Миља Стевић, учитељица у Зилфелд школи

aleksa
Author: aleksa