Loading...
×

Просветне вести

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/u-susret-najradosnijem-hriscanskom-prazniku/

На велику радост ученика српске допунске наставе у Франкфурту, још једном су се дружили са својим вршањацима из Основне школе „Рада Миљковић“ из Јагодине.

Наставница историје Марија Алексић и наставница српског језика Љиљана Ивановић Јованчевић из ОШ „Рада Миљковић“ из Јагодине, су заједно са наставницом Татјаном Милановић, која предаје матерњи језик у покрајини  Хесен у СР Немачкој, припремиле тематски час посвећен Ускрсу и обичајима прослављања Ускрса код Срба као и о празницима који претходе Ускрсу.

Час је одржан преко Зум-платформе и био је права oнлајн приредба. Ученици осмог разреда јагодинске школе су припремили пригодне текстове о Ускрсу кроз историју и библијске легенде и извели драматизацију по тексту Веселина Чајкановића. Стихове посвећене Ускрсу рецитовало је неколико ученика  из Јагодине и  Франкфурта. Ника Журкић, ученица из Франкфурта, одушевила је својим анђеоским гласом своје другаре певајући песму „Христос васкресе, радост донесе“.

О обичајима који претходе Ускрсу говорили су ученици из Франкфурта и разговарали су затим, подсетивши се како се обележава Велики петак, зашто се боје јаја, шта је чуваркућа, па и о томе како се на традиционални начин боје јаја у нашој домовини. Децу из Јагодине је занимало и које су разлике у обележавању Ускрса код нас и код Немаца.

Заједнички тематски часови су вишеструко корисни за децу из расејања јер пружају прилику за вршњачко учење и комуникацију са другарима у домовини. На занимљив начин, уз коришћење савремених комунукативних могућности, деца су имала прилику да се упознају, друже и  покажу своја постигнућа и своје таленте, закључује  наставница Татјана Милановић

У дружењу са вршњацима из Србије домовина се не чини тако далеко!

aleksa
Author: aleksa