Loading...
×

Просветне вести

Обележен Светски дан позоришта за децу и младе у Франкфурту и Хамбургу

Обележен Светски дан позоришта за децу и младе у Франкфурту и Хамбургу

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/obelezen-svetski-dan-pozorista-za-decu-i-mlade-u-frankfurtu-i-hamburgu/

,,У цара Тројана козје уши“

Обележен Светски дан позоришта за децу и младе у  Франкфурту и Хамбургу

Широм планете се 20. марта обележава Светски дан позоришта за децу и младе. На позив управе Храма Васксења Господњег у Франкфурту на Мајни, у петак, 24.марта 2023.године, ученици  Допунске наставе на српском језику из покрајине Хесен су имали прилику да уживају у дечијој представи ,,У цара Тројана козје уши“. Два дана касније, исту представу у организацији Црквене општине Хамбург гледали су и ученици Допунске наставе на српском језику у Хамбургу. Ученици су се одазвали у великом броју и у пратњи родитеља и наставница присуствовали овој изузетно занимљивој, интерактивној представи.

Глумац Милутин Јевђентијевић Гиги је у најави представе обавестио присутне да је ова монодрама изведена 1800 пута. Публика свих узраста је могла да ужива у лепој сценографији, одличном сценском говору и покрету, занимљивој причи о цару Тројану у коју су вешто уткани елементи традиције. Маестралном глумом је испричана прича о цару Тројану уз употребу давно заборављених  предмета. Тако су ученици имали прилику да науче њихове називе, чему служе и од којих материјала су израђени. Као што је и цар Тројан, тако су и деца на крају ове представе открила да се ни једна тајна не може сакрити и на позив глумца му се прикључила на позорници.

Својом вештином и богатим глумачким искуством, глумац Милутин Јевђентијевић Гиги је остварио сјајну интеракцију с публиком која је допринела динамици представе  и веселом расположењу деце па и одраслих. Сви су сагласни, и ученици и њихови родитељи и наставнице, да су уживали учећи, и да се радују сличним дешавањима. ,,Велики је значај позоришне уметности на матерњем језику у детињству и одрастању деце у дијаспори“, сагласне су наставнице Соња Зрнић, Бојана Ракоњац, Татјана Милановић, Татјана Филиповић и координаторка Биљана Букинац.

aleksa
Author: aleksa