Loading...
×

Просветне вести

Светосавска академија у Бриселу

Светосавска академија у Бриселу

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/svetosavska-akademija-u-briselu/

Протекле суботе, у Цркви Светог Саве у Бриселу, уприличен је Савиндан. Храмовна слава Цркве Светог Саве и слава Допунске школе на српском језику „Иво Андрић“, коју организује Министарство просвете Републике Србије, обележена је архијерејском литургијом. Литургијом су начелствовали Његово високопреосвештенство митрополит европски Пимеј и Његово преосвештенство епископ западноевропски Јустин. Владика Јустин је преломио славски колач са ученицима Допунске школе и члановима КУД-а „Ђурђевак“ из Антверпена.

Уследила је Светосавска академија, коју су организовали и припремили ђаци Допунске наставе  на српском језику  са својом наставницом Јеленом Стојановић. Овогодишњу светосавску приредбу, својим фантастичним наступом, обогатили су и гости из Антверпена, чланови КУД-а „Ђурђевак“.

Програм је почео извођењем „Химне Светом Сави“, наставио се колажом песама о Савиндану, бројним рециталима, представама, песмом и фолклором, славећи дело и лик светитеља.

– Свети Сава нас је својим делом задужио да његову причу заувек памтимо и преносимо је са генерације на генерацију – изјавила је наставница Јелена Стојановић. Нагласила је да је посебно поносна на своје ђаке и њихове родитеље, који се труде да српски језик, култура и традиција остану сачувани од заборава, ма где ван домовине живели. Домовина је заправо тамо где је српски народ и где се наша култура негује и шири, додала је Стојановићева.

Црква је припремила пригодне поклоне за све ученике, који су за свој наступ добили посебне похвале од самог владике.

Академији су присуствовали Његова екселенција амбасадор Републике Србије Александар Тасић, Његова екселенција амбасадор Републике Србије при НАТО-у Бранимир Филиповић, конзулка Весна Лалић, као и многобројне званице из јавног живота српске заједнице у Бриселу.

aleksa
Author: aleksa