Loading...
×

Просветне вести

Свечано обележен Дан примирја у Франкфурту

Свечано обележен Дан примирја у Франкфурту

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/svecano-obelezen-dan-primirja-u-frankfurtu/

Поводом обележавања сто четири године од закључења примирја између савезника и Немачке у Првом светском рату, уприличен је концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“   у организацији Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту на Мајни.

Најстарији војни оркестар у Србији, у свечаној сали Црквене општине Франкфурт, 10.новембра је одржао концерт за памћење. Овим концертом је  уједно прославио и 150 година од рођења Станислава Биничког.

На свечаности поводом Дана победе, поред представника Покрајине Хесен и Франкфурта, дипломатског особља Генералног конзулата, чланова Црквене општине у Франкфурту и припадника српске заједнице, присуствовале су и наставнице Допунске школе на српском језику у Хесену Соња Зрнић, Татјана Милановић, Бојана Ракоњац, Зорица Младеновић и кординаторка васпитно-образовног рада Биљана Букинац. Ученик шестог разреда Марко Чанади је веома надахнуто рецитовао ,,Пркосну песму“ Добрице Ерића и заслужено добио громогласан аплауз публике.

Наредног дана, 11.11.2022. године, у 11 часова,  одржан је парастос на Војничком гробљу у оквиру Главног градског гробља у Франкфурту, на месту где почива четрдесет један српски и један руски официр. Након парастоса и минута ћутања, уз звуке песме ,,Тамо далеко“, положили су венце генерални конзул Бранко Радовановић и изасланик одбране Републике Србије у Савезној Републици Немачкој, пуковник Ненад Милојевић, заједно са генералним конзулом Руске Федерације у Франкфурту, Иваном Котулевим.

Комеморацији је присуствовало целокупно дипломатско особље Генералног конзулата Републике Србије у Франкфурту, чланови Црквене општине Франкфурт, кординаторка и наставнице Допунске наставе на српском језику у Хесену, чланови Уметничког ансамбла ,,Станислав Бинички“, представници клубова и удружења у Хесену као и остали припадници српске заједнице из Франкфурта и околине.

aleksa
Author: aleksa