Loading...
×

Просветне вести

Дан примирја у Генералном конзулату Републике Србије у Штутгарту

Дан примирја у Генералном конзулату Републике Србије у Штутгарту

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/dan-primirja-u-generalnom-konzulatu-republike-srbije-u-stutgartu/

Ученици Допунске школе на српском језику из Штутгарта и околине 12. новембра 2022. обележили су Дан примирја у Првом светском рату свечаном приредбом у Генералном конзулату Републике Србије у Штутгарту. Преко сто ученика, њихових родитеља, рођака, наставница дочекали су представници Конзулата, са генералним конзулом Драганом Димитријевићем на челу. Препуна сала дисала је као једна душа, занесена поносом, љубављу и јунаштвом наших храбрих предака, који су се борили само за једно – за СЛОБОДНУ СРБИЈУ.

Приредбу је свечаним говором отворила Татјана Поповић, координаторка Српске допунске школе. Том приликом захвалила се присутнима, а пре свега ученицима који су се окупили да прославе овај велики празник и додала: „Драго ми је што смо се данас окупили да обележимо празник наше отаџбине – Дан примирја. Њиме и активностима које реализујемо са нашим ученицима одајемо поштовање жртвама и борцима у Великом рату. Ова приредба је још једна у низу успешних активности и осликава стечено знање и однос који негујемо према националном идентитету.“ Такође се осврнула на одличну сарадњу између Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту са Српском допунском школом у покрајини Баден-Виртемберг, а у организацији Министарства просвете Републике Србије и том приликом се захвалила на несебичној подршци у очувању српске традиције, културе и историје и ван граница наше отаџбине Србије. Није изостала ни захвалност родитељима ученика, јер, како је навела координаторка: „…подршком нашем раду, драги родитељи, дајете нам крила за још већи ентузијазам који улажемо у рад са вашом и нашом децом“.

Извођењем химне „Боже, правде“, у чему су учествовали сви ученици као један, свечано је почела приредба. Евоцирање успомена на све знамените личности и догађаје из Великог рата, попут Гаврила Принципа, Степе Степановића, Живојина Мишића, Момчила Гаврића, хероине Милунке Савић, али и свих незнаних јунака у свакоме од присутних пробудило је понос и част што је део и потомак херојске Србије.

Свечаност је благословио и подржао Миленко Бакмаз, свештеник Српске православне цркве у Штутгарту, рекавши: „Не бих да кварим утисак који су оставили ученици, само желим да истакнем да сам јако задовољан што и након толико година памтимо нашу историју и што се сећамо славних победа за слободу. Хвала вам, децо!“

„Драга децо, драге наставнице, поштовани представници Српске православне цркве, једно велико хвала на вашем стрпљењу, разумевању и подршци у свему што радимо свих ових година за нашу Србију, за очување нашег језика и културе, вере и писма. Ово је један посебан дан, посвећен нашим борцима у Првом светском рату, који обележавамо како у Србији и свету, тако и овде, у Немачкој. И ове године обележили смо овај дан полагањем венца поред спомен-обележја у Улму и веома сам задовољан што нам се пружила прилика да направимо овакву свечаност и тиме одамо почаст нашим славним борцима“, са поносом и задовољством, скупу се обратио генерални конзул Драган Димитријевић и још једном се захвалио свим присутнима на несебичном залагању у проширењу Српске допунске школе.

Да је догађај увеселио и срца публике, показују утисци које су са нама поделили неки од родитеља. Слађана Василић, мајка ученика из Штутгарта, поделила је своје задовољство са нама: „“Тамо далеко“ запевала су наша деца из Српске школе у Конзулату Републике Србије у Штутгарту. Већина наше деце није рођена у Србији и тешко им је изградити став о домовини, хтели ми то признати или не. Управо зато је важна настава на српском језику, јер ће помоћи нашим малишанима да, иако географски далеко, у срцу носе своју домовину. Желим се захвалити нашим наставницама, које својим пожртвованим трудом и радом уче нашу децу српску историју и традицију. Препуна сала Конзулата говори више од речи колико је њихов труд уродио плодом. Срдачно се захваљујем Конзулату на гостопримству и на поклонима који су веома обрадовали нашу децу. До следећег дружења.“

Па ипак, оно што је најважније јесте да су ученици задовољни учешћем. „Драго нам је што смо могле да учествујемо у програму приредбе. Оваква окупљања су нам прилика да се дружимо и са децом која нису у нашој групи, а уједно и прилика да научимо нешто ново о нашој Србији. Хвала учитељицама и нашем Конзулату на лепим поклонима“, рекле су Лена, Маша и Мила Марковић, сестре и ученице из Леонберга.

„Тамо далеко, далеко од мора, тамо је село моје, тамо је Србија“, певали су српски војници на Крфу чекајући тренутак када ће моћи да ослободе своју земљу и да јој се врате. Овом песмом ученици Српске допунске школе затворили су свечаност, испунивши срца присутних светлошћу из давнина, а вером у будућност.

Образовно-васпитни рад на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг у организацији је Министарства просвете Републике Србије и изводи се за ученике српског порекла, који живе у иностранству, а који су се изјаснили за овај вид наставе.

Аутор текста
Јована Кнежевић

aleksa
Author: aleksa