Loading...
×

Просветне вести

Стазама прошлости

Стазама прошлости

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/stazama-proslosti/

Дан државности Републике Србије је често спомињан датум у учионицама допунске наставе на српском језику у иностранству. Актив наставница Баден-Виртемберга и Баварске – СР Немачка и наставнице која предаје у Краљевини Шпанији, потрудиле су се да пренесу ученицима који похађају овај вид наставе, разумевање да је српска душа славна и чиста.

Вођени мотом да деца треба да уче о храбрости и снази српских јунака и о чврстој вољи српског народа, наставнице су мотивисале децу да у ствари уче о себи. Тако је настао видео материјал где су деца показала своја рецитаторска умећа, своје музичке и ликовне способности, своју љубав према отаџбини. Александра Цветковић, Татјана Хот, Ксенија Гаћиновић, Гордана Будиша, Маријана Тодоровић, Ивана Ђурић,  Јована Кнежевић, Гордана Костић, Валентина Дамјановић, Бранка Станојевић, Биљана Анђелковић, Славица Симић, Дајана Луковић, Катарина Марковић и Татјана Поповић су на креативан начин осмислиле кратке приказе и исте преточиле у слику и тон. Све њих је у једну причу повезала наставница Александра Цветковић.Десет минута је било премало да се у видеу покаже умеће наших изданака. Видео материјал је назван „Стазама прошлости“ из разлога, јерје у њему приказана сва лепота нашег народа: народна ношња разних крајева, различити дијалекти који ученици говоре и музичка умећа која ученици поседују.

„Kада наставница чита ученицима о славним Немањићима, Николи Тесли, Милошу Обилићу и о многим нашим часним прецима, они сазнају и којој лози припадају. Разумевање и знање свог порекла је једна од темељних ствари за изграђивање људског карактера. Да би ученици знали на шта се угледа сваки Србин, они морају да уче и нашу историју“, прокоментарисала је режисерка и сценограф видео материјала, наставница Александра Цветковић.

Ученици су били веома мотивисани за рад. Не само да су схватили суштину идеје наставница, него су били и изузетно креативни. Показали су да је корен свега у ствари знање историје свога рода. Разне активности су се реализовале у току часова. Ученици су склапали пузле у облику Србије, цртали портрете који обележавају овај празник, рецитовали велика дела српске књижевности, осликавали државна обележја Републике Србије, и притом уживали у овом виду наставе. Неки од ученика коју су изузетно талентовани и похађају музичку школу су на клавиру и виолини одсвирали „Востани Сербие“ и „Тамо далеко“.

Својим ремек делом ученици допунске наставе на српском језику одали су мали, али значајан помен свим нашим борцима за слободу, доказали  и показали да сви и даље корачамо овим стазама и да прошлост нећемо заборавити.

Образовно-васпитни рад на српском језику у покрајинама Баден-Виртемберг и Баварска у СР Немачкој и у Краљевини Шпанији у организацији је Министарства просвете Републике Србије.

Аутор текста
Александра Цветковић

aleksa
Author: aleksa