Loading...
×

Просветне вести

Српска школа на Малти као један од носећих стубова српске заједнице

Српска школа на Малти као један од носећих стубова српске заједнице

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/srpska-skola-na-malti-kao-jedan-od-nosecih-stubova-srpske-zajednice/

Српска допунска школа „Св. Јелена Анжујска“ на Малти је од школске 2022/23. године нови члан породице допунских школа под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја Ребуплике Србије. Ово је резултат успешно реализованог пројекта из претходне школске године под називом  „Школа српског језика на Малти“ који је финансијски подржала Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у Региону, а реализовао Српски образовно-културни центар Св. Јелена Анжујска уз благослов и свесрдну подршку малетшког пароха, Риста Горанчића и родитеља из српске заједнице.

Број уписаних ђака је 170 и распоређени су према месту становања у четири наставне јединице: суседно острво Гозо, северни део Малте – Аура, центар Малте – Гзира и две учионице на југу Малте: Бирзебуџа и Марсаскала. У Аури и Гзири ђаци су подељени у три узрасне групе, док су на острву Гозу, Бирзебуџи и Марсаскали по једна мешовита група. Наставнице Маја Маринковић и Јелена Јабланов Максимовић, које су и у прошлој школској години водиле ђаке, наставиле су са радом и у овој. Поред наставе, сваке недеље, после Литругије у православној цркви у Бирзебуџи, ђацима се нуде разне ваннаставне активности у виду тематских креативних радионица или веронауке. Око ваннаставних активности нису ангажоване само наставнице, већ и представници Савета родитеља, невладиних организација српске заједнице и појединих родитеља.

Иако српска заједница на Малти није мала, до прошле године није било организоване наставе на српском језику са овако великим бројем ђака. Ово је сјајан пример шта је све могуће ако се удруже црквена заједница, државни представници из Србије и родитељи, који желе да њихова деца и у туђини негују свој матерњи језик и изграђују здрав национални идентитет.

Оно на шта је цела српска заједница на Малти поносна и око чега су сложни сви актери,  од цркве, државних представника и невладиних организација и удружења, је активно залагање за очување националног идентитета и одржавање чврстих веза са матицом. Успешан рад Српске допунске школе је један показатељ за поменуто, јер је она, поред цркве и присутних државних представника Србије, свакако још један стуб и препознатљиво обележје српске заједнице.

Јелена Јабланов Максимовић и Маја Маринковић

aleksa
Author: aleksa