Loading...
×

Просветне вести

Божићни базар и посна трпеза широм покрајине Баден-Виртемберг

Божићни базар и посна трпеза широм покрајине Баден-Виртемберг

Извор: Завод за унапређивање образовања и васпитања – https://zuov.gov.rs/bozicni-bazar-i-posna-trpeza-sirom-pokrajine-baden-virtemberg/

У периоду када је већина људи испуњена лепим мислима и жељама за свечане празнике који долазе, ученици допунске наставе на српском језику широм покрајине Баден-Виртемберг, која је у организацији Министарства просвете Републике Србије, су радост дочекивања предстојећих празника учинили још лепшим и богатијим кроз ваннаставне активности у оквиру рада српске допунске школе.

У наставним групама које води учитељица Славица Ступар, по први пут ове године организован је божићни базар и посна божићна трпеза у српској православној цркви у Карлсруеу, 11. децембра 2022.године за све наставне групе овог округа.

У празничном расположењу уживали су сви ученици, њихови родитељи и учитељица Славица.

„Догађају су претходиле радионице на којима су учествовали заједно са ђацима и њихови родитељи. На часовима ваннаставних активности израђивани су различити празнични украси. Ово је била прилика и за упознавање и дружење, а било је и слаткиша да се деца почасте. У таквој атмосфери време пролети, па су тражили још који минут дуже за рад. Радионице су завршаване уз питања и ишчекивања ученика када ће бити базар и посна божићна трпеза“, истакла је наставница Ступар.

11. децембра 2022, у српској православној цркви у Карлсруеу окупили су се ђаци, њихови родитељи, наставница Славица и остали гости да посете божићни базар и уживају у дружењу и посној трпези.

Окупљенима се прво обратила наставница Славица Ступар. Поздрављајући све присутне обавестила их је о протоколу тога дана. Захвалила се Генералном конзулату из Штутгарта и родитељима: Данијелу Тадићу, Данијели Стојковић и Биљани Шкорић на подршци. Потом је реч препустила протојереју-ставрофору Александру Шкорићу. Ученици су учествовали у разговору са оцем Шкорићем и на опште задовољство свих показали велико знање о овом празнику и обичајима. Деца су се затим окупила око оца Шкорића и наставнице и уз Оченаш ломила чесницу. Сви су се потајно надали да ће баш они пронаћи новчић. Новчић је пронашао ученик Борис Гороња, који је притом поносно узвикнуо: „Учитељице, ја сам пронашао новчић. Бићу здрав, срећан и имаћу пара!“

Чесницу је овога пута припремала мајка ученика Недељка – Неда Недић из Брухзала. Након обичаја ломљења чеснице, отворен је и божићни базар. Деца и родитељи су били веома креативни, а посетиоци одушевљени. Изабрали су лепе украсе за свој дом. Базар је заснован на добровољном прилогу који ће, уз сагласност Савета родитеља, ученици искористити за организовање једнодневног излета у јуну месецу.

Ребека Крстић, мама ученице Емилије из Карлсруеа рекла је том приликом: „Ја однедавно долазим у нашу цркву. Доста тога не знам и желим да учим и да научим и своју Емилију. Ово је данас било јако лепо.“

Матеја Тадић из Раштата  насликао је Светог Николу. „То је моја крсна слава“, поносно је нагласио.

Отац Миленко Шкорић поделио је такође свој присутној деци календаре за предстојећу годину и након тога су се сви заједно фотографисали.

Након ломљења чеснице уследило је дружење у сали цркве уз богату посну трпезу. Вредне маме су припремиле пребранац, салату, колаче, воће. Било је и планова, предлога и договора за наредне активности. На лицима присутних се видело задовољство и срећа. Растали су се уз жеље за добро здравље, срећу, успех и пуно љубави у следећој години.

Изложба радова ученика  отворена је била и сутрадан, после недељне литургије. Према речима наставнице Ступар, велики број верника је посетио изложбу и изабрали украсе уз речи хвале за креативност, идеју и организацију.

Божићни базар у окрузима Манхајм и Хајделберг

У Српској православој црки у Махајму одржан је 18. децембра 2022. године Божићни базар. Ове године трећи пут по реду деца су својим вештим рукицама израдила много новогодишњих украсих и божићних аранжмана. После короне сви су се радовали овом догађају, а поготово што је одабран посебан дан Детињци, који је по нашем православном календару пао баш на тај дан. Био је посвећен деци и радости празника који нам долазе.

Вештином и спретношћу, а уједно и ангажованошћу родитеља, као и Савета родитеља и деце прикупљени су различити материјали који су рециклирањем поново нашли свој нови облик и сјај. Радионицом и целим догађајем је руководила наставница Ксенија Гаћиновић. Организовани Базар је протекао у дружењу целе заједнице Манхајма и Хајделберга, а закуска и послужење је организовано од стране целе црквене заједнице.

„ Једва смо чекали да се поново окупимо у цркви на оваквом догађају и да сви учествујемо у креативној радионици. Ове године су се родитељи посебно ангажовали, како би то све испало овако свечано и лепо,“ задовољно је истакла наставница Ксенија Гаћиновић

Деца су била поносна на себе и на то што је њихов рад добио потврду и вредносну оцену.

Надамо се да ће оваквих сличних активности бити и у наредном периоду, јер  на тај начин наши ђаци у дијаспори имају прилику да се још више међусобно повезују и да стварају кроз учење о обичајима свога народа и нераскидиве везе са матицом.

Образовно-васпитни рад на српском језику у покрајини Баден-Виртемберг изводи се за ученике српског порекла, који привремено или трајно живе у иностранству, а који су се изјаснили за овај вид наставе.

Текст припремиле Славица Ступар и мр Ксенија Гаћиновић

aleksa
Author: aleksa