Loading...
×

Просветне вести

Ускоро почиње изградња још два нова вртића у Лесковцу и Ћићевцу

Ускоро почиње изградња још два нова вртића у Лесковцу и Ћићевцу

Извор: Министарство просвете

Уговори о финансирању и изградњи нових вртића у Лесковцу и Ћићевцу потписани су данас у Министарству просвете Републике Србије.

Уговоре су потписали министарка просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић, председница општине Ћићевац Мирјана Кркић, заменица градоначелника Лесковца Лидија Димитријевић и представници извођача радова.

Изградњом два нова вртића биће обезбеђено укупно 320 нових места за малишане, од чега 120 у Лесковцу и 200 у Ћићевцу.

Нови објекат у Лесковцу простираће се на око 780 метара квадратних и у њега ће бити уложено преко 102 милиона динара. У изградњу новог вртића у Ћићевцу, који ће се простирати на око 1360 метара квадратних, биће уложено преко 174 милиона динара. Планиран рок за завршетак радова је 8 месеци од постављања камена темељца.

Потписивање уговора о финансирању и изградњи два нова вртића, у укупној вредности од око 277 милиона динара, представља потврду посвећености Министарства просвете унапређењу система предшколског васпитања и образовања. Изградњом нових објеката, као и ширењем капацитета настављамо са нашом мисијом, а то је подршка развоју и васпитању деце од најранијег узраста. Верујемо да је њихово укључивање у систем предшколског васпитања и образовања веома важно, да представља темељ за њихово срећно детињство, даље образовање, као и целокупну будућност“, изјавила је министарка просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић.

Предшколска установа „Чаролија“ функционише у једном централном објекту у самом Ћићевцу, који је саграђен 1956. године за потребе тадашње амбуланте, исти је адаптиран 1972. године за потребе предшколске установе у ком простору и даље функционише. Даља адаптација овако старе зграде није могућа, а и наше тренутне потребе и број деце превазилазе овај простор. Изградња новог вртића ће потпуно променити слику предшколског образовања деце у нашој општини. Највећу корист ће имати наши најмлађи и њихови родитељи, а након тога и локална самоуправа јер ће мање средстава улагати у адаптацију и поправке дотрајале зграде и инсталација у њој. Посебно је значајно то што ће наши најмлађи добити простор изграђен по најновијим стандардима у ком ће се несметано развијати и одрастати у најосетљивијем периоду живота“, изјавила је овом приликом председнице општине Ћићевац Мирјана Кркић.

Заменица градоначелника Лесковца Лидија Димитријевић рекла је да град Лесковац образовању приступа посвећено и сваке године издваја све више средстава за ову област, која је једна од носећих стубова развоја читавог друштва.

Нови објекат Предшколске установе „Вукица Митровић“ ће повећати капацитете за боравак деце у вртићима, што неће у потпуности задовољити потребе нашег града, али је корак ближе ка решавању ситуације у којој се налазимо. Изградићемо још једно пријатно и сигурно место где се одвија предшколско васпитање и образовање – вртић у коме ће деца уживати у учењу и осећати се безбедно да истражују и раде нове ствари“, рекла је заменица градоначелника Димитријевић.

Изградња два нова вртића део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ које Министарство просвете спроводи уз подршку Светске банке и у сарадњи са локалним самоуправама. Пројекат, поред проширења капацитета предшколских установа, посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за васпитаче. У плану је изградња и доградња укупно 23 објекта у 22 локалне самоуправе која ће обезбедити укупно 11.000 нових места за малишане, а менторском подршком и обуком обухваћено је више од 12.000 васпитача. Битан аспект програма је инклузија деце од најранијег узраста. Укупна вредност пројекта је 47 милиона евра.

 

Чланак Ускоро почиње изградња још два нова вртића у Лесковцу и Ћићевцу се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa