Loading...
×

Просветне вести

Ружић: Финансирамо пројекте и активности студентских удружења, пријава пројеката у току

Ружић: Финансирамо пројекте и активности студентских удружења, пријава пројеката у току

Извор: Министарство просвете

Министар просвете Бранко Ружић рекао је да млади на факултетима добијају знања, компетенције и основу за своја будућа занимања, али да брзина којом се мења свет, напредак технологија постављаће пред њих увек нове захтеве у погледу вештина и знања и зато се данас о образовању и говори као о процесу целоживотног учења.

Министар је на манифестацији „Дани праксе“ коју организује Удружење студената Факултета организационих наука истакао да студенти данас показују иницијативу и спремност да разговарају и питају о темама које се тичу њихове будућности и професије.

У томе лежи значај ове иницијативе. Она омогућава да се студенти сретну са потенцијалним послодавцима, успешним компанијама, да питају, разговарају, чују, искусе. Да сагледају захтеве компанија и потребу у погледу компетенција будућих запослених. То ће им помоћи да сагледају и сопствене капацитете и виде шта треба још научити и унапредити“, рекао је Ружић.

Министар је рекао да је циљ државе и њен задатак је да створи добре услове за студирање и студентски живот и подстакне младе их на остваривање добрих резултата.

Држава финансира школарине за око 24.000 студената првих година основних академских и основних струковних студија, мастер и докторских студија. Подсећам да су од ове године први пут обезбеђене школарине за струковне мастер студије на академијама струковних студија и високим струковним школама. Такође, на годишњем нивоу стипендира се и кредитира око 17.000 студената, а око 40 милијарди динара је обезбеђено у буџету за ову годину за материјалне трошкове, плате, доприносе, одржавање факултета“,  навео је Ружић и додао да се додатно улаже у универзитетску инфраструктуру, односно посебна средства се издвајају за изградњу и доградњу факултета.

Тако су и студенти и професори ФОН-а добили нову зграду, а предстоји нам никад већа улагања захваљујући којима ће неки факултети ће први пут решити своје „стамбено питање“, рекао је он.

Министарство просвете води и бригу о студентском стандарду тиме што обезбеђује добре услове за смештај и исхрану у 9 студентских центара у свим универзитетским центрима, рекао је министар Ружић и подсетио да држава у највећој мери субвенционише цене смештаја и исхране у домовима, тако да студенти плаћају знатно умањену.

И овде нам предстоје велика улагања. Завршићемо Студентски дом у Нишу и изградити нови објекат у Студентском граду“, рекао је Ружић.

Министар је истакао сарадњу коју Министарство има са СКОНУС-ом као највишим представничким телом студената универзитета у Србији и студентским удружењима и најавио да је расписан нови јавни позив за финансирање програма и пројеката студентских удружења.

Финансираћемо програма и активности студентских организација у области информисања, културе, уметности, спорта, рекреације и одмора и опоравка студената. За ове намене определили смо 40 милиона динара, рок за пријаву је 14. март“, рекао је министар и позвао студентска удружења да се пријаве на конкурс.

Чланак Ружић: Финансирамо пројекте и активности студентских удружења, пријава пројеката у току се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa