Loading...
×

Просветне вести

Представљено идејно решење за нови објекат за смештај студената у Студентском граду

Представљено идејно решење за нови објекат за смештај студената у Студентском граду

Извор: Министарство просвете

/*! elementor – v3.10.0 – 09-01-2023 */
.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-stacked .elementor-drop-cap{background-color:#818a91;color:#fff}.elementor-widget-text-editor.elementor-drop-cap-view-framed .elementor-drop-cap{color:#818a91;border:3px solid;background-color:transparent}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap{margin-top:8px}.elementor-widget-text-editor:not(.elementor-drop-cap-view-default) .elementor-drop-cap-letter{width:1em;height:1em}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap{float:left;text-align:center;line-height:1;font-size:50px}.elementor-widget-text-editor .elementor-drop-cap-letter{display:inline-block} На изложби у „Палати Србија“ данас је представљено победничко идејно решење на јавном међународном архитектонско-урбанистичком конкурсу „Студентски град – Београд“.

Имајући у виду потребу за повећањем смештајних капацитета студентских домова у оквиру универзитетских центара, Министарство просвете је, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), расписало конкурс за уређење комплекса, изградњу нових и реконструкцију постојећих објеката у комплексу „Студентски град“ на Новом Београду. Конкурс је спровело Удружење архитеката Србије.

На конкурс је стигла 21 пријава, а жири, којим је председавала архитекта др Гроздана Шишовић, једногласно је одлучио да прву награду (у износу од 28.000 УСД) додели Студију „Nous Architecture“ из Турске. Из укупног наградног фонда конкурса од 56.000 УСД, поред прве награде, два решења су награђена износима од по 7.000 УСД, а пет са по 2.800 УСД.

На основу изабраног победничког решења, као наредни корак, следи израда урбанистичко-техничке и пројектне документације, након чега ће Министарство објавити тендер за извођење радова. Министар просвете Бранко Ружић изјавио је да су радови на новом објекту у Студентском граду део Пројекта „Студентско становање“, у оквиру ког ће бити завршен и студентски дом у Нишу.

Циљ Министарства је да обезбеди додатне капацитете, створи добре и економски прихватљиве услове за смештај студената и на тај начин да додатни подстрек нашим младима да остваре своје амбиције, јер је смештај током студија и даље је једно од најважнијих питања које студенти који студирају ван места становања и њихови родитељи решавају. Изградњом овог дома у Студентском граду обезбедићемо још 1000 додатних места за смештај студената у Београду који је наш највећи универзитетски центар“, рекао је министар и додао да би радови требало да почну након израде урбанистичког пројекта и друге пројектно-техничке документације, у другој половини 2024. године.

Према речима министра, процењена вредност радова и опремања је око 26,5 милиона евра, а средства су обезбеђена из буџета Републике Србије и кредита Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ), која годинама подржава унапређивање ученичког и студентског стандарда у Србији.

Тим поводом, менаџерка ЦЕБ-а за Србију Надежда Грочкова Лерусте је изјавила:

Ми у ЦЕБ-у смо изузетно поносни што у партнерству са Министарством просвете Србије помажемо у финансирању водећег пројекта који ће образовање учинити доступним економски угроженим студентима кроз приступачнији и побољшани смештај.“

Посебан циљ конкурса била је промоција принципа циркуларне економије и одрживе зелене градње, са ниском потрошњом енергије, и њихова примена при изградњи објеката.

Повећањем броја високошколованих младих људи доприносимо развоју економије која се заснива на знању, што има позитиван утицај на привреду и друштво, као и на будући развој земље“, рекао је Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а у Србији.

Чланак Представљено идејно решење за нови објекат за смештај студената у Студентском граду се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa