Loading...
×

Просветне вести

Потписан Протокол о сарадњи у спровођењу пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“

Потписан Протокол о сарадњи у спровођењу пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“

Извор: Министарство просвете

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији Јан Брату потписали су данас Протокол о сарадњи  у спровођењу пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, који ће се у школској 2023/24. реализовати у свим основним школама у Републици Србији.

Циљ пројекта је подизања свести о последицама и штетности насилног понашања, али и учење најмлађих како да буду безбедни у различитим ситуацијама.

По потписивању Протокола министарка Ђукић Дејановић објаснила је да ће се пројекат реализовати у свим одељењима, свих основних школа у Србији кроз информативно – едукативне радионице.

Радионице ће одликовати тимски рад полицијских службеника, представника школа и Повереника за заштиту равноправности, уз коришћење едукативног материјала, приказивање спотова и представа, обележавања значајних датума“, прецизирала је Ђукић Дејановић.

Она је истакла да је циљ пројекта подизање нивоа свести код ученика основних школа о последицама насилног понашања у стварном и виртуелном свету, препознавање различитих видова насиља и дискриминације, усвајање стратегије за помоћ другима у невољи и вештина ненасилног решавања конфликта, развијање саосећања, али и усвајање знања и вештина о безбедном учешћу у саобраћају и понашању у ванредним ситуацијама.

Шеф Мисије ОЕБС-а у Републици Србији Јан Брату указао је да ће пројекат за ученике старијих разреда првенствено бити усмерен на превенцију вршњачког и дигиталног насиља, док ће се за ученике нижих разреда базирати на интерактивним представама, едукацији о безбедности коришћењем различитих наставних материјала и радионица.

Мисија ОЕБС-а, кроз партнерство са Министарством унутрашњих послова, Министарством просвете и другим државним институцијама, активно ради на побољшању безбедности деце и превенцији малолетничке деликвенције“, рекао је Брату и изразио наду да ће се број оваквих иницијатива усмерених на превенцију повећати.

Пројекат ће бити реализован за ученике од 1. до 8. разреда. За ученике од првог до четвртог разреда план је да буду одржане радионице на тему „Безбедност деце у саобраћају“ и „Безбедност деце у ванредним ситуацијама“. За ученике од 5. до 8. разреда у плану су радионице на тему „Превенција вршњачког насиља у стварном и виртуелном свету“.

Чланак Потписан Протокол о сарадњи у спровођењу пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa