Loading...
×

Просветне вести

Отворена изложба ученичких радова „Мост разумевања-међугенерацијска солидарност“

Отворена изложба ученичких радова „Мост разумевања-међугенерацијска солидарност“

Извор: Министарство просвете

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је отварању изложбе ученичких радова на тему  „Мост разумевања-међугенерацијска солидарност“, на конкурсу који је организовао  Повереник за заштиту равноправности, поводом Међународног дана старијих особа, који се обележава 1. октобра. Радови су изложени у Дневном центру и клубу за старије „Игор Холодков“ .

Министарство просвете је, и ове године, уважавајући значај међугенерацијске солидарности и разумевања, са великим задовољством, подржало наградни конкурс за ученике основних школа. Овај конкурс био је прилика да ученици  6, 7. и 8. разреда основних школа искажу свој таленат у више различитих области и да фотографијом, цртежом или литерарним радом изнесу свој став да године не морају и не смеју бити препрека за достојанствен и квалитетан живот“, навела је министарка.

Она је навела да су ученици на овај начин  имали  прилику да допринесу борби против дискриминације стариjих у нашем друштву и истакну значај толеранције, као и да покажу разумевање за ову тему.

На овакав начин могли су да подигну свест о значају ове теме у јавности и да тако на свој начин допринесу изградњи праведнијег и толерантнијег друштва, у коме ће свима, без обзира на старосно доба, бити омогућено да остваре своје право на достојанствен и квалитетан живот“, истакла је она .

Ђукић Дејановић је подсетила  да током школовања ученици у Србији кроз различите предмете и наставне и ваннаставне активности стичу знања о значају и поштовању људских права и уважавању људског достојанства.

Радови ученика који су пристигли илуструју бригу једних за друге, солидарност,  пријатељство и толеранцију.  Важно је да добра дела постану видљивија, да наставимо да подстичемо младе  да активно делују у заједници и истовремено их охрабримо да препознају и пронађу начине да помогну старијима. За васпитање будућих нараштаја важна је синергија младих и људи у старијем животном добу“, истакла је она.

Награду за најбољи литерарни рад добила је Милица Зец, ученица седмог разреда из Новог Сланкамена.

Прво место у конкуренцији за најбољу фотографију добио је Јован Станковић из Ораховца, ученик шестог разреда.

За најбољи ликовни рад награђена је Сара Бошњак из Банатског Деспотовца, ученица седмог разреда.

На свечаности су се обратили и шефица канцеларије Популационог фонда Уједињених нација за Србију Борка Jeрeмић, директор Установе Геронтолошки центар Београд Срђан Димитријевић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, као и Гордана Влајић, књижевница и чланица жирија.

Чланак Отворена изложба ученичких радова „Мост разумевања-међугенерацијска солидарност“ се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa