Loading...
×

Просветне вести

Одржана свечаност поводом почетка изградње БИО4 кампуса

Одржана свечаност поводом почетка изградње БИО4 кампуса

Извор: Министарство просвете – https://prosveta.gov.rs/vesti/odrzana-svecanost-povodom-pocetka-izgradnje-bio4-kampusa/

У Палати Србија одржана је свечаност поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 кампус.

Свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић, председница Владе Србије Ана Брнабић, председник Скупштине  Србије Владимир Орлић, министарка науке,технолошког развоја и иновација Јелена Беговић. У име министарке просвете проф. др Славице Ђукић Дејановић, свечаности је присуствовао посебни саветник проф. др Јанко Самарџић.

Вучић је на свечаном коктелу у Палати Србија истакао да је изградња БИО4 кампуса, који ће бити нови биоекономски центар у Европи, велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност.

Овај центар ће, како је навео, окупити седам факултета и девет научних института и у њему ће бити запослено више од 1.000 доктора наука, а ту ће се школовати више од 4.000 студената.

Идеја је да БИО4 кампус буде један од 10 или 12 најуспешнијих на целом свету, подвукао је председник и додао да ће то бити заједничка предност читавог региона у односу на друге.

Беговић је истакла да је ово највеће појединачно улагање у науку икада у Србији јер је реч о инвестицији од 450 милиона евра, уз напомену да су већ обезбеђена средства од стране Развојне банке Савета Европе у вредности од 200 милиона евра за почетну изградњу.

Она је објаснила да је циљ да БИО4 кампус постане центар развоја на светском нивоу, додавши да је ово пројекат који мења Србију и утиче не само на нашу садашњост, него и на будућност.

У моменту суочавања човечанства са глобалним изазовима, наша држава има јасну визију, а то је да се окрене ка науци, новим технологијама и образовању. Србија види будућност у развоју БИО 4 кампуса – односно у биомедицини, биотехнологији, биоинформатици и биодиверзитету, рекла је министарка.

БИО4 је у ствари платформа за сарадњу. Сама чињеница да ће у њој бити седам факултета, девет института, истраживачко-развојни центри великих домаћих и светских компанија, пословни парк за развој, стартап заједнице, спортски центри, мултимедијални музеј, конференцијски центар и друго говори о томе да једино кроз сарадњу можемо постићи резултате, предочила је Беговић.

Наш циљ је, како је поручила, да унапредимо квалитет живота наших грађана, али и да допринесемо развоју економије. Кроз развој медицине грађани ће имати бољу дијагностику, али и приступ новим иновативним лековима, који ће се развијати у Србији.

Биотехнологија и вештачка интелигенција имају велики утицај и на развој пољопривреде, али и на побољшање квалитета хране. Биотехнологија је наука која доприноси заштити животне средине, а с друге стране, наш циљ је да очувамо и биодиверзитет и да оставимо планету новим генерацијама у много бољем стању него што смо је ми добили, објаснила је министарка.

Она је нагласила да је важно да се кроз овај пројекат Србија повеже са дијаспором и да се спречи одлазак људи.

У Београду је данас, у близини Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак”, почела изградња БИО4 кампуса, јединственог мултидисциплинарног пројекта који ће омогућити Београду да постане један од признатих и препознатих биоекономских центара у Европи.

Припремни радови на изградњи објекта у оквиру БИО4 кампуса почели су 29. маја, а сви радови би требало да буду завршени 2026. године.

Чланак Одржана свечаност поводом почетка изградње БИО4 кампуса се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa