Loading...
×

Просветне вести

Одржана конференција ,,Покретачи промена – нове улоге у образовању”

Одржана конференција ,,Покретачи промена – нове улоге у образовању”

Извор: Министарство просвете

Државни секретар Министарства просвете проф. др Ивица Радовић истакао да је један од циљева реформе образовања која се спроводи у Србији унапређивање и осавремењивање и да су искуства Финске у том смислу драгоцена.

„Реформа у области образовања представља дугорочан и свеобухватан процес. Када је реч о Србији, основни правци у којима ће се она даље одвијати дефинисани су Стратегијом развоја образовања и васпитања до 2030. године. Међу приоритетима су свакако модернизација и дигитализација наставног процеса, побољшање квалитета и ефикасности система образовања, као и да образовање буде подједнако доступно за све ученике. То је кључно за будућност младих људи и развој њихових компетенција,, рекао је Радовић у Београду на конференцију о финском образовању ,,Покретачи промена – нове улоге у образовању”.

Фински амбасадор у Србији Кимо Лахдевирта истакао је да Финци имају поверење у образовни систем.

,,Резултати финског образовног система нису дошли преко ноћи. Биле су потребне деценије и бројне реформе да се фински образовни систем развије до данашњег ступња. Финска образовању приступа на систематичан начин и у широкој сарадњи са свим заинтересованим странама. Спремни смо да поделимо идеје и знање које смо стекли током процеса, уз напомену да реформе не могу бити успешне уколико се искључиво копира један систем, већ оне морају бити прилагођене контексту у коме се реализују” – рекао је
амбасадор Финске.

Учесници конференције из Србије имали су прилику да се боље упознају са финским образовним системом и педагошким моделом кроз предавање експерта за професионални развој.

Наставник са Учитељског факултета у Оулу, Др Раимо Сало истакао је да школе за професионални развој наставника имају значајно место у образовању наставника и да квалитетно менторство игра кључну улогу у подршци професионалном развоју.

Конференцију су организовали Министарство просвете Републике Србије, амбасада Финске у Београду, Нордијска пословна алијанса, Фондација „Образовање за Србију” и Уни кредит банка.

Чланак Одржана конференција ,,Покретачи промена – нове улоге у образовању” се појављује прво на Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

aleksa
Author: aleksa